Nieuws

Ook Hengelo en Zwolle doneren euro per inwoner voor slachtoffers in Turkije en Syrië

Een jongen wordt na zestig uur door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald.
Een jongen wordt na zestig uur door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald. © ANP
Hengelo en Zwolle doneren een euro per inwoner voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. In totaal komt dat neer op een bedrag van 213.500 euro dat ze aan Giro555 geven. Eerder maakten ook al Almelo, Enschede, Kampen en Deventer bekend een euro per inwoner over te maken voor de slachtoffers.
In Hengelo wonen veel mensen die familie of bekenden in het rampgebied hebben. "We zijn geraakt door deze vreselijke tragedie", zegt burgemeester Sander Schelberg. "Onze gedachten zijn bij alle getroffenen en mensen die dierbaren hebben verloren of zich zorgen maken over het lot van familie en vrienden in Turkije en Syrië."
"Alle hulp is nodig en welkom. Daarom doneren we als gemeente Hengelo 81.000 euro aan Giro555. Het is bovendien hartverwarmend om te zien hoeveel inwoners hulp aanbieden en inzamelacties starten."

Zwolle

Ook het gemeentebestuur van Zwolle heeft besloten een euro per inwoner te doneren. Voor de provinciehoofdstad komt dat neer op een bedrag van 132.500 voor Giro555 voor de hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. "Zwolle leeft mee met allen die geraakt zijn door de verwoestende aardbevingen en wil met deze bijdrage de hulporganisaties ondersteunen die actief zijn in het getroffen gebied."
De gemeentelijke gift van Almelo is gestoeld op een bestuurlijke afspraak tussen raad en college. De gemeente stelt altijd één per euro inwoner beschikbaar wanneer de samenwerkende hulporganisaties Giro555 openstellen. Burgemeester Gerritsen: "Het verlies aan mensenlevens is ongekend, de hoeveelheid gewonden is talloos en de materiële schade is onbeschrijfelijk. Alle hulp is daarom nodig en welkom."

Rondvraag RTV Oost

Niet alle gemeenten in Overijssel maken geld over, blijkt uit een rondvraag van RTV Oost. Van de gemeenten die hebben gereageerd, laat een aantal weten dat er nog geen beslissing is genomen. Andere gemeenten geven aan geen geld over te maken, bijvoorbeeld omdat het geen taak is van de gemeente. "Het is aan elk individu om bij te dragen, naar eigen inzicht en draagkracht. "Wij vinden dit niet direct een taak van de gemeente", laat een woordvoerder van een gemeente weten.
Weer andere gemeenten stellen dat zij niet een bestuurlijke afspraak kennen zoals in Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.