Nieuws

Deventer Ziekenhuis voorziet geen problemen door sluiting spoedzorg Zutphen

Het Deventer Ziekenhuis is klaar voor extra zorg door sluiting spoedzorg Zutphen
Het Deventer Ziekenhuis is klaar voor extra zorg door sluiting spoedzorg Zutphen © Archief
Het Deventer Ziekenhuis verwacht geen problemen door het deels sluiten van de spoedzorg en de (acute) verloskunde van Gelre Ziekenhuis Zutphen. "Wij kunnen het eventuele grotere aanbod van patiënten aan", zegt bestuursvoorzitter Desiree Creemers van het Deventer Ziekenhuis. "We hebben de laatste jaren vaker aangetoond dat we dat kunnen."
De afdeling Verloskunde in Gelre Ziekenhuizen sluit volgens Omroep Gelderland per 1 juli. Dat heeft de Raad van Bestuur dinsdag officieel meegedeeld aan verloskundigen en ander zorgpersoneel. Het ziekenhuis neemt ook de spoedeisende hulp onder de loep en overweegt die af te schalen, maar onduidelijk is nog in welke vorm.
Volgens Creemers van het Deventer Ziekenhuis komt de sluiting wel eerder dan verwacht. "Maar het Deventer Ziekenhuis is al langer aan het voorsorteren op een verschuivende zorg in de regio. We zien dit scenario in de regio al jaren aankomen en zijn er klaar voor."
Zo wordt in het Deventer Ziekenhuis aan vernieuwing gewerkt van het Vrouw Kind Centrum. Het Deventer Ziekenhuis denkt ook al langer na over de spoedzorg (SEH, IC en Eerste Hart Hulp) in de regio.

'Handen genoeg'

"In coronatijd, waarin we veel patiënten uit Brabant en de Randstad opvingen (en ook daarna), hebben we al bewezen dat we extra (spoed)zorgvraag aankunnen dankzij de inzet van onze medewerkers. We hebben in Deventer voor nu handen genoeg voor extra zorg. We hebben een goed functionerend capaciteitsmanagement waarbij we heel goed op drukte kunnen sturen. Al moeten we altijd oog houden voor werkdruk bij medewerkers die nu al hoog is. Want dat we meer patiënten krijgen, is zeker", weet Creemers uit ervaring.
"In ROAZ-verband zien we al langer dat als er zorg ergens in de regio wegvalt, patiënten ook naar Deventer komen. Door de veranderingen in Zutphen zal het aanbod zeker toe gaan nemen. Maar wij staan als Deventer Ziekenhuis garant."

Hulp in de regio

Creemers ziet het ook als een verantwoordelijkheid om in de regio te helpen als er een vraag naar zorgplekken is. "We hebben landelijk een Integraal Zorg Akkoord afgesproken. Daarin wordt opgeroepen om zorg 'samen' te organiseren met andere zorginstellingen in de regio. Samen met de omliggende ziekenhuizen (waaronder met name Gelre) hebben we nu al goede gesprekken hoe we bijvoorbeeld hoogcomplexe zorg, regionaal samen kunnen organiseren. We borgen met elkaar de zorg in de regio. Iedere burger die in de regio ziekenhuiszorg nodig heeft, kunnen we helpen. Het Deventer Ziekenhuis is er klaar voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.