Nieuws

Zedenverdachte (25) camping Rheeze ging vaker in de fout, OM wil nieuw psychologisch onderzoek

Officier van justitie eist nieuw psychiatrisch onderzoek verdachte zedendelict
Officier van justitie eist nieuw psychiatrisch onderzoek verdachte zedendelict © iStock
De man (25) uit Gramsbergen die wordt verdacht van twee zedendelicten op camping de Zandstuve in Rheeze, is onlangs nog veroordeeld voor een ander zedendelict. Hij dwong vier minderjarige meisjes tot het maken van naaktfilmpjes via Snapchat. Daarvoor kreeg hij dertig maanden cel. Brian L. zat al vast toen hij in oktober 2022 werd aangehouden voor de twee delicten in Rheeze. Het Openbaar Ministerie wil nu een nieuw psychologisch en psychiatrisch rapport, bleek uit de eerste pro-formazitting.
De zedenincidenten op de camping vonden plaats in een toiletgebouw. De eerste keer gebeurde dat op 25 april 2021 en later nogmaals op 12 juli 2021. De politie ging er al snel vanuit dat beide delicten door dezelfde dader waren gepleegd. Het signalement? Een Nederlands sprekende man van tussen de 20 en 40 jaar oud.

Naaktfilmpjes

In november 2021 kwam L. voor de rechter, maar niet voor de delicten die op de camping waren gepleegd. Tussen mei 2020 en juli 2021 dwong hij minderjarige meisjes tot het maken van naaktfilmpjes. Volgens De Stentor bleef het daar niet bij. De 25-jarige man wilde dat ze ook andere minderjarigen benaderden om naaktfilmpjes te maken. Deden ze dat niet, dan dreigde hij de video’s te verspreiden onder hun vrienden en familie. Hij kreeg daarvoor een celstraf van dertig maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Er werd een psychologisch rapport opgesteld waar L. aan meewerkte.

Nieuw onderzoek

Daarna kwam hij pas in beeld als verdachte van de twee zedendelicten op de camping in Rheeze. Hij wordt onder andere verdacht van verkrachting. Volgens de officier van justitie is daarom nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek nodig. "We hebben een verdachte die hands-off delicten heeft gepleegd en hier ook voor is veroordeeld. Maar nu blijkt dat hij wellicht ook hands-on delicten heeft gepleegd. Dat maakt het heel anders." L. was zelf niet in de rechtbank aanwezig.
Zijn advocaat begreep de noodzaak voor aanvullend onderzoek niet. "Mijn cliënt heeft zijn ziel en zaligheid al op tafel gelegd. U heeft alles kunnen lezen. Waarom is dit nou nodig?" De officier van justitie was resoluut. "Doorgaan op de oude voet is geen optie."
Het onderzoek wordt aangehouden tot 20 april. Dan volgt een tweede pro-formatiezitting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.