Nieuws

Complotdenker moet cel in als ze berichten over dode tiener niet offline haalt

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
Complotdenker Agnes Plaatje uit Wanneperveen krijgt nog twee dagen om alle berichten over de 14-jarige Lisa van haar sociale media-accounts te verwijderen. Doet ze dat niet, dan moet ze tien dagen de gevangenis in. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle vandaag. Lisa's moeder, Nicole Ruis, spande twee keer een kort geding aan.
"Het is geen alledaagse zaak", zei de rechter gisteren toen de zaak behandeld werd. Agnes Plaatje en Nicole Ruis zijn beide slachtoffers van de toeslagenaffaire. Zij kennen elkaar verder niet. Hun dochters werden als gevolg van de affaire uit huis geplaatst en kwamen in hetzelfde gezinshuis in Drenthe terecht. Ruis' dochter Lisa stapte eind mei 2022 zelf uit het leven nadat ze al langer last had van mentale gezondheidsproblemen.

Complottheorieën

Plaatje greep de dood van het 14-jarige meisje aan om complottheorieën te verspreiden via sociale media, tot groot verdriet van Lisa's moeder. Plaatje noemde de omstandigheden van Lisa's dood 'verdacht', riep op om haar crematie te stoppen omdat er volgens haar iets niet klopte en suggereerde dat Lisa verkracht en vermoord zou zijn door vrijmetselaars.
De zaak kwam in oktober ook al voor de rechter. Toen werd bepaald dat alle berichten waarin Lisa wordt genoemd binnen 48 uur verwijderd moesten worden van de social media-accounts van Plaatje. Ook mocht ze geen nieuwe berichten meer plaatsen waarin ze refereert aan Lisa's overlijden. Deed ze dat wel, dan volgde er een dwangsom van vijfhonderd euro per dag, tot een maximum van tienduizend euro. Die uitspraak heeft tot niets geleid.

'Handen in het haar'

Plaatje was beide keren niet aanwezig in de rechtbank, laat niets van zich horen en heeft daarnaast geen vermogen of inkomen om de dwangsommen op te verhalen. "U zit met uw handen in het haar. Het is u niet te doen om het geld, maar u wilt dat het stopt", aldus de rechter gisteren tegen Lisa's moeder.
Daarom werd er opnieuw een kort geding aangespannen met celstraf als laatste middel. Als de berichten waarin gerefereerd wordt naar Lisa's overlijden niet binnen 48 uur zijn verwijderd, moet Plaatje tien dagen de gevangenis in. Voor elke nieuwe overtreding die de vrouw uit Wanneperveen begaat, gaat ze opnieuw tien dagen de gevangenis in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.