nieuws

Sloop achtergevel historische Hijschgebouw Stork Hengelo gestart

De sloop van het historische Hijschgebouw van Stork in Hengelo is zaterdag begonnen. De achtergevel is als eerste gesloopt. Volgende week staat de voorgevel op de planning.
Uiteindelijk gaat ook de stalen constructie tegen de vlakte. De sloop duurt zo'n vier weken. Volgens de gemeente Hengelo is het pand in zo'n slechte staat dat renovatie niet haalbaar is. Van verschillende kanten komt kritiek op de gemeente.
Zo zeggen kenners van industrieel erfgoed dat er best alternatieven te vinden zijn om het pand nieuw leven in te blazen, maar dat de beschermende platen nooit verwijderd hadden moeten worden voor er een echt renovatie-plan ligt. "Nu is de staalconstructie aangetast door weer en wind en logisch dat dan het pand weg roest."

Laatste herinnering metaalindustrie
Het Hijschgebouw komt uit de tijd dat staalfabrikant Stork de fabriek op die plek had. Het was één van de weinige plekken in de stad die nog herinneren aan het verleden van de metaalindustrie. Wethouder Bron maakt eind april bekend dat sloop van het gebouw de enige optie is. De stalen constructie is verroest en ook met de stenen in de muren is veel mis. Het is te gevaarlijk om het pand te laten staan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.