nieuws

Temperatuur stijgt boven de 25 graden, alarm voor hooikoorts!

Hooikoorts? Binnenblijven!
Hooikoorts? Binnenblijven!
De website Pollennieuws verwacht vandaag een record aantal meldingen van hooikoorts. Het is vandaag de dag van het jaar dat de meeste pollen in de lucht hangen, meldt de NOS.Â
"De weersomstandigheden zijn perfect voor planten om hun pollen de lucht in te sturen", zegt bioloog Maurice Martens van de Radboud Universiteit en de website Pollennieuws. Het is vandaag in heel Nederland warmer dan 25 graden en dat is de temperatuur waarop de meeste planten hun pollen verspreiden. Ook staat het gras vol in bloei en er staat een oostenwind. "Door die wind waait er geen schone zeelucht over ons land en krijgen we ook nog eens de pollen uit Duitsland cadeau", zegt Martens.
Volgens de bioloog is deze week het aantal meldingen van pollenallergie per dag toegenomen. Via een speciale pollenapp kunnen mensen reageren. "Begin deze week kregen we 500 meldingen per dag. Gisteren waren dat er al ruim 2000." Vandaag verwacht Martens nog veel meer meldingen.

Kwart heeft last van pollenargie

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Twee miljoen mensen hebben dat specifiek voor graspollen. "Die zullen het vandaag heel, heel zwaar hebben, aangezien het gras deze maand vol in bloei staat", zegt Martens. De hoeveelheid pollen in de lucht zal snel weer snel afnemen als er vanavond buien vallen. "Waar neerslag valt wordt de lucht als het ware schoongespoeld. Maar met zo'n bui zal dat alleen lokaal gebeuren, want een paar kilometer verderop is het vaak droog. Daar blijven de pollen hangen."
Op vandaag na is het tot nu toe een rustig pollenjaar, zegt Martens. "Dat komt doordat we een relatief koel voorjaar hebben gehad." Daarom zullen er na vandaag, als de temperatuur weer daalt, ook minder pollen in de lucht zijn. 2014 was een heftig hooikoortsjaar. Zelfs met Kerst hingen er veel pollen in de lucht.

Vaseline smeren op bovenlip en in de neus

De beste remedie tegen hooikoorts is volgens Martens binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden. Voor wie toch naar buiten wil heeft hij ook een tip: zet een grote zonnebril op en smeer wat vaseline op je bovenlip en in je neusgaten. "Daarmee houd je de meeste pollen buiten en voorkom je de allergische reactie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.