nieuws

NAM legt olieproductie Schoonebeek volledig stil, geen afvalwater meer naar Twente

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vandaag de olieproductie in het Drentse Schoonebeek volledig stilgelegd. Dat betekent ook dat er geen afvalwater meer naar Twente wordt getransporteerd.
Aanleiding is dat de resultaten van een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die zout afvalwater vervoert dat vrijkomt bij de olieproductie, laten zien dat de leiding op meerdere plekken van binnenuit is aangetast. Hoewel er geen lekken zijn geconstateerd, stopt de NAM toch het transport van afvalwater naar Twente. Het bedrijf heeft het Staatstoezicht op de Mijnen op de hoogte gebracht over het resultaat van de inspectie en is met de toezichthouder in gesprek over het voorgestelde plan van aanpak.

Inspectie na ontdekken van lek

De NAM inspecteerde de pijpleiding nadat een grondgebruiker op 16 april een lek ontdekte op een akker bij de buurtschap Holtheme in de gemeente Hardenberg. Het lek ontstond door microbiologische activiteit die het staal van binnenuit aantastte. Het lek is inmiddels gerepareerd.
De NAM hield daarna een geslaagde druktest. Ook voerde het bedrijf een reinigingsprogramma uit om de bacteriën te verwijderen. Verder stuurde de NAM een meetsonde door de pijpleiding die de binnenkant minutieus onderzocht. De data uit deze sonde is nu geanalyseerd en geeft aanleiding om de pijpleiding uit bedrijf te nemen. De pijpleiding vervoert het afvalwater naar Noordoost-Twente, waar het in de bodem wordt gepompt.

"Goed nieuws"

De pijpleiding vervoert het afvalwater naar Noordoost-Twente, waar het in de bodem wordt gepompt. Veel omwonenden zijn hier ongerust over en voeren al lange tijd actie. "Dit is bijzonder goed nieuws", is de eerste reactie van Bouwien Rutten uit Agelo, tevens statenlid voor het CDA. Statenlid Robert Jansen van GroenLinks zegt: "Ik ben blij met deze eerste stap van de NAM. Nu niet meer beginnen met dump afvalwater in Twente."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.