nieuws

Deventer vereniging koopt portret van Ter Borch voor 40.000 dollar

Deventer vereniging koopt portret van Ter Borch voor 40.000 dollar
Deventer vereniging koopt portret van Ter Borch voor 40.000 dollar
Vereniging de Waag heeft een portret van de Deventer schilder Gerard ter Borch gekocht op een veiling van veilinghuis Christie's in New York. De Deventer vereniging moet 40.000 dollar neertellen voor het schilderij.
Het portret stelt volgens diverse experts Cosimo III de Medici voor, hij was groothertog van Toscane van 1670 tot zijn dood in 1723. Vereniging de Waag geeft het portret in bruikleen aan de Gemeente Deventer.

Eva Kleeman, bestuurslid van Vereniging de Waag, ontdekte het werk op de veilingsite van Christie’s in New York. Ze stelde na overleg met portretexpert Rudi Ekkart, voor om het werk aan de Collectie Deventer toe te voegen.

Anne van Geuns, conservator Deventer Verhaal, is verguld met de aanwinst. "Cosimo heeft Ter Borch de opdracht waarschijnlijk gegeven op een reis door De Nederlanden in 1667 of 1669. Hij deed een aantal steden aan, waaronder ook onze stad. Dat geeft ook aan hoe belangrijk Deventer toen was."

Vroeger in het Rijksmuseum
Het portret heeft een bijzondere herkomstgeschiedenis. Het hing tot een paar jaar geleden in het Rijksmuseum en is na een claim teruggegeven aan de erfgenamen van oorspronkelijke eigenaar Jacques Goudstikker, een joodse kunsthandelaar. De handelaar moest zijn collectie onder dwang aan de nazi's verkopen. De erfgenamen van  Goudstikker brachten een aantal stukken, waaronder dit portret, recent weer op de markt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.