Nieuws

Hoogzwangere vrouw zwaar mishandeld door partner, baby redt het ternauwernood

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
Een acht maanden zwangere vrouw uit Steenwijkerwold is vorig jaar februari zwaar mishandeld door haar partner. De baby in haar buik overleefde het geweld ternauwernood. Verdachte Kristian V. (29) stond vandaag voor het eerst voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging doodslag op het ongeboren kind.
Bij binnenkomst in de rechtszaal knipoogde V. naar het slachtoffer, dat achter in de zaal zat. Toen V. even later het woord kreeg sprak hij snikkend: "Ik wil die machtig mooie meid achter mij een knuffel geven."

Poging doodslag

V. heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn partner zwaar mishandeld. Zo zou hij haar hard geschopt hebben, onder meer tegen haar buik. Ook zou hij een kussen op haar hoofd hebben gedrukt waardoor het slachtoffer dreigde te stikken en zou hij het slachtoffer aan haar haren over de grond hebben gesleept. Daarnaast gooide V. volgens het Openbaar Ministerie een speaker naar het hoofd van de vrouw. Een keizersnede was na de mishandeling nodig om het ongeboren kind levend ter wereld te brengen.
Ze hebben elkaar nodig, maar daar is wel hulp bij nodig
advocaat Faassen over de relatie van de verdachte en het slachtoffer
Volgens de officier van justitie moet de man vervolgd worden voor de zware mishandeling en poging tot doodslag op het ongeboren kind. "Maar eerst moet het onderzoek naar het vermeende geweld afgerond worden", sprak de officier. "We willen weten welke gevolgen het vermeende geweld op de buik had kunnen hebben op het ongeboren kind."

'Hulp nodig'

Omdat de rechtszaak pas in april vervolgd wordt, wil de advocaat van V. dat zijn cliënt voorlopig vrij mag komen, onder voorwaarden. "Mijn cliënt heeft hulp nodig en dat erkent hij ook. Maar hij zit nu al een tijdje vast en krijgt de hulp nog niet. Ik zou graag willen dat hij voorlopig vrij komt tot de zaak verder behandeld wordt, onder voorwaarden."
De officier van justitie is het daar niet mee eens. "We willen eerst een onderzoek naar wat er in de bovenkamer van de verdachte omgaat, voordat hij voorlopig vrij komt onder voorwaarden. Ook is een eerdere schorsing van zijn hechtenis niet goed gegaan, omdat hij afgelopen januari opnieuw een strafbaar feit gepleegd heeft."
De rechter wees het verzoek van de advocaat af. "Wij snappen het belang van de verdachte om hulp te krijgen, maar dat weegt niet zwaarder dan het maatschappelijk belang om hem vast te houden."

Relatie

Wat het strafbare feit is dat de verdachte heeft gepleegd tijdens de schorsing van zijn hechtenis, werd niet duidelijk. Wel laat advocaat Van Faassen weten dat de verdachte en het slachtoffer nog steeds contact hebben. "Ze hebben elkaar nodig, maar daar is wel hulp bij nodig."
De officier komt daar tijdens de volgende zitting op terug. Die volgt 24 april in de rechtbank in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.