Betaald voetbal

Go Ahead Eagles valt ten prooi aan succesformule Sparta Rotterdam

Go Ahead Eagles heeft de belangrijke overwinning van vorige week tegen NEC geen vervolg kunnen geven. Op bezoek in Rotterdam ging de Deventer ploeg zondagmiddag met 2-1 onderuit bij het dit seizoen sterk presterende Sparta.
Met zes wijzigingen in de basisformatie, ten opzichte van de verloren midweekse bekeravond in Den Haag, was de start van de ploeg van René Hake op Het Kasteel uiterst ongelukkig. Al in de vierde minuut nam Sparta, dat een ijzersterk seizoen kent in de Eredivisie, de leiding. Jamal Amofa tastte volledig mis bij een voorzet vanaf de rechterkant en daardoor kon de attente Vito van Crooij bij de tweede paal prijsschieten: 1-0.

Kopkans Nauber

Toch was Go Ahead daarna de bovenliggende partij in Rotterdam-West, waar de thuisploeg met de voorsprong op zak vooral op de counter loerde. Verdediger Gerrit Nauber was dicht bij de gelijkmaker, maar uit een voorzet van Philippe Rommens zag de Duitse mandekker zijn kopbal gekeerd worden door Sparta-goalie Nick Olij.

Strafschop Adekanye?

Heel Go Ahead Eagles dacht zes minuten voor rust aan een strafschop toen Bobby Adekanye in het zestienmetergebied omver gelopen werd door verdediger Dirk Abels. Zowel scheidsrechter Jeroen Manschot als de arbitrage achter het VAR-paneel besloot echter anders.

Gelijkmaker Stokkers

Nadat Go-Ahead doelman Jeffrey de Lange aan het begin van de tweede helft een vlammend schot van Van Crooij pareerde, was het een minuut later wel raak aan de overkant. Uit een goedlopende aanval legde Isac Lidberg klaar voor Finn Stokkers, die met Zwitserse precisie de lange hoek vond en zo zijn oude werkgever pijn deed.
Finn Stokkers krulde na rust fraai de gelijkmaker binnen namens Go Ahead Eagles
Finn Stokkers krulde na rust fraai de gelijkmaker binnen namens Go Ahead Eagles © Orange Pictures

Sparta weer op voorsprong

Erg lang konden de Deventenaren niet genieten van de 1-1, want slechts vier minuten later kwamen de Kasteelheren weer aan de goede kant van de score. Een Sparta-voorzet werd wederom slecht getaxeerd door Amofa, die niet meesprong met zijn directe tegenstander Tobias Lauritsen en daar wist de Noorse spits dankbaar van te profiteren: zijn kopbal betekende de tweede Spartaanse voorsprong van de middag, 2-1.

Kansen Sparta

Go Ahead moest opnieuw in de achtervolging en ging opportunistischer spelen om een derde uitnederlaag op rij te voorkomen, maar het was Sparta dat de grootste kansen kreeg. De thuisploeg kreeg via invaller Koki Saito en Lauritsen fikse mogelijkheden om het duel te beslissen, maar lieten Go Ahead in leven. Een Deventer slotoffensief bleef daarna uit en daardoor ging de formatie van René Hake onderuit op Spangen.

Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles 2-1

1-0 Van Crooij (4)
1-1 Stokkers (54)
2-1 Lauritsen (58)
Arbiter: Manschot
Geel: De Guzman, Amofa, Lidberg, Idzes
Sparta Rotterdam: Olij; Sambo, Abels, Auassar, Pinto (Meijers/62); Kitolano, Verschueren, De Guzman (Van Mullem/71); Namli (Saito/71), Lauritsen (Eerdhuijzen/82), Van Crooij.
Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Amofa (Markelo/75), Nauber, Oppegard (Fernandes/75); Adekanye (Sow/83), Idzes, Rommens (Fontán/83), Blomme (Linthorst/46); Stokkers, Lidberg.