Nieuws

Kinderhartchirurgie in Groningen blijft toch open

Protest tegen plannen sluiting kinderhartchirurgie UMCG
Protest tegen plannen sluiting kinderhartchirurgie UMCG © ANP
Het kinderhartcentrum in het UMC in Groningen blijft open. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid bekendgemaakt en dat is een opsteker voor de oostelijke en noordelijke regio in Nederland. Eerst stond het centrum nog op de nominatie om gesloten te worden.
Ook het centrum in Rotterdam blijft open. Er is nog één voorbehoud: het gaat om een voorgenomen besluit. De Kamer heeft uiteindelijk het laatste woord.
In Nederland zijn vier kinderhartcentra: in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen. Na een jarenlange discussie bepaalde Kuipers' voorganger De Jonge ruim een jaar geleden dat de centra voor gespecialiseerde hartzorg in Leiden en Groningen dicht moeten en dat die in Utrecht en Rotterdam open blijven. Het idee daarachter is dat de kwaliteit van zorg behouden blijft.
Ook uit Overijssel kwam verzet tegen het besluit om het centrum in Groningen te sluiten. Tientallen kinderartsen luidden vorig jaar de noodklok. Jaarlijks ondergaan zo'n 200 tot 250 inwoners van Overijssel een specialistische hartoperatie in Groningen.

Keuze aan ziekenhuizen zelf

Maar de sluiting van de centra in Leiden en Groningen ging niet door, na een kritisch rapport eind vorig jaar van de Nederlandse zorgautoriteit (NZa). Daarna besloot Kuipers wél dat er twee centra moesten sluiten, maar om welke het zou gaan liet hij aan de ziekenhuizen zelf.
Vorige week werd al duidelijk dat de ziekenhuizen zelf geen keuze konden maken, en dat Kuipers een knoop zou moeten doorhakken. De zorgminister heeft nu dus besloten om de centra in Leiden en Utrecht te sluiten, en die in Groningen en Rotterdam open te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.