nieuws

'NAM moet onderzoek naar lekkende afvalwaterleiding openbaar maken’

GroenLinks wil dat onderzoek van NAM openbaar wordt gemaakt
GroenLinks wil dat onderzoek van NAM openbaar wordt gemaakt
De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten van Overijssel wil dat de NAM het onderzoek naar het lek in de afvalwaterleiding bij Holtheme openbaar maakt. Bovendien moeten de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen en het Ministerie van Economische zaken om tafel met inwoners, gemeenten en provincie, vindt de partij.
Provinciaal Statenlid Robert Jansen van GroenLinks wil ook dat drinkwaterbedrijf Vitens aan tafel komt bij de gesprekken. "Het giftige afvalwater vormt een bedreiging voor inwoners, natuur, landbouw én de drinkwatervoorziening van Twente. Iedereen moet betrokken zijn bij de gesprekken, zodat een veilige en schone bodem wordt gegarandeerd."

NAM stopt oliewinning

De NAM stopte afgelopen vrijdag de oliewinning in Schoonebeek. Daarmee werd ook de injectie van afvalwater in de Twentse bodem stilgelegd. Aanleiding was dat een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die zout afvalwater vervoert dat vrijkomt bij de olieproductie, laat zien dat de leiding op meerdere plekken van binnenuit is aangetast. Hoewel er geen nieuwe lekken zijn geconstateerd, stopt de NAM toch het transport van afvalwater naar Twente.
Voordat besloten wordt of er weer afvalwater naar Twente gaat, moet meer onderzoek volgen. De NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen zoeken nu samen naar een oplossing.
Jansen: "Als de NAM alleen met Staatstoezicht op de Mijnen om tafel zit, kan ik wel voorspellen waar het op uitdraait. Het is de hoogste tijd dat de veiligheid van inwoners, natuur en drinkwater nu eens de grootste rol gaat spelen, in plaats van de belangen van de oliebedrijven Shell en ExxonMobil, de enige aandeelhouders van de NAM."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.