Nieuws

Eerste kamers voor bewoners van toekomstig azc Albergen zijn klaar

De eerste kamers in toekomstig azc Albergen zijn klaar
De eerste kamers in toekomstig azc Albergen zijn klaar © Niels Wesselink
"We proberen het zo snel mogelijk klaar te hebben", zegt Remko Kootstra. Hij is de locatieleider van het azc in Albergen. De verbouwing van het voormalige hotel 't Elshuys is in volle gang. Het wachten is nog op een aantal vergunningen, maar de eerste kamers zijn klaar voor bewoners.
"We hebben vooral vierpersoonskamers, daar komen gezinnen in. Het hangt wel af van het aanbod op dat moment, maar we plaatsen hier niet buitensporig veel alleenstaande mannen", aldus Kootstra. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft met de gemeente Tubbergen afgesproken dat er 150 asielzoekers in het toekomstige azc komen, waarvan 50 statushouders.
Eerste kamers zijn klaar voor bewoners in toekomstig azc Albergen
De verschillende ruimtes worden omgebouwd, tot kantoren, wasruimtes en een keuken waar bewoners hun eigen maaltijd kunnen klaarmaken. "De ervaring is dat dit bijdraagt aan de mentale gezondheid", vertelt Kootstra.
De mensen zijn ook zelfredzaam en bouwen hun eigen leven op
Marit de Vries programmabegeleidster
De bar wordt omgebouwd tot een recreatieruimte. Hier hebben bewoners straks de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. "We organiseren verschillende activiteiten zoals een 'koffiedrinkmoment' of een filmavond. Maar de mensen zijn ook zelfredzaam en bouwen hun eigen leven op", zegt Marit de Vries, die straks programmabegeleidster op het toekomstige azc Albergen is.

Werk

"We hebben een zogeheten 'meedoenbalie' en hier hebben we verschillende vacatures. Dit kan vrijwilligers- of betaald werk zijn", zegt de Vries. Locatieleider Kootstra hoopt het contact tussen de toekomstige bewoners van het azc en bewoners van de gemeente Tubbergen te verbeteren door bijvoorbeeld een gezamenlijk koffiemoment te houden.
"We proberen bewoners naar activiteiten buiten het azc te begeleiden zoals vrijwilligerswerk. En we willen natuurlijk vrijwilligers van buiten het centrum naar binnen halen om het contact over en weer te verbeteren."
We mogen nog niet verder met de wanden, dit heeft met de vergunning te maken
Remko Kootstra, locatieleider azc Albergen

Vergunningen

Om de ruimtes te verbouwen tot kamers en kantoren, moeten er wanden worden geplaatst. Maar hierbij is het wachten op een vergunning. Dit geldt volgens Kootstra ook voor de buitenkant voor de toekomstige opvanglocatie. "We zijn met de gemeente, omwonenden en bewoners uit Albergen in gesprek, over parkeerplaatsen en routes voor de schoolbus en bezorgdiensten."
Het wachten is op de omgevingsvergunning, zoals Kootstra het noemt. Het gaat hierbij om het gebruik van het pand en brandwerendheid. Als het pand bewoond wordt, komt er een hekwerk rondom het azc. "Omwonenden willen weten waar bijvoorbeeld de speeltuin komt, maar dit weten wij nog niet. Alleen voor het hekwerk moeten wij een vergunning aanvragen."
Wanneer uiteindelijk de eerste asielzoekers in Albergen komen wonen, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.