Nieuws

Levering van studieboeken uit Kampen blijft probleem: Studystore stopt per direct

Levering van schoolboeken blijft een probleem in Kampen.
Levering van schoolboeken blijft een probleem in Kampen. © ANP
Studystore in Kampen, distribiteur van schoolboeken aan studenten op mbo's, hbo's en universiteiten, stopt per direct. Dat heeft moederorganisatie The Learning Network (TLN) bekendgemaakt. In een verklaring stelt TLN dat het bedrijf een deel van de activiteiten van Studystore over hoopt te dragen aan andere partijen. De ondernemingsraad heeft ingestemd met de adviesaanvraag en sociaal plan. 26 werknemers verliezen hun baan.
"Vorig jaar heeft Studystore door een slechte leverperformance haar klantdoelstellingen niet waar kunnen maken", schrijft The Learning Network. Het bedrijf stelt dat alles in het werk gesteld is om die problemen op te lossen zodat in januari, bij de start van het tweede semester, de levering van schoolboeken wel op orde was.

Problemen niet opgelost

Dat is echter niet gelukt. "Tijdens de leveringen voor het tweede semester, is gebleken dat de problemen onvoldoende te boven zijn gekomen en heeft de directie moeten besluiten om de Studystore-activiteiten definitief te staken. Bestellingen waren opnieuw te laat of werden helemaal geannuleerd. Dat leverde een stortvloed aan klachten op van klanten. "Studystore zal haar uiterste best doen om de bestellingen en/of annuleringen op een gedegen manier af te handelen."
"TLN betreurt het ten zeerste dat na vele jaren van goede leveranties van leermiddelen aan mbo, hbo en wo-studenten, deze activiteit nu noodgedwongen moet stoppen." Het bedrijf noemt als belangrijkste oorzaak de verslechterde marktomstandigheden en interne veranderingen.

Digitalisering gemist

Het is al langer onrustig bij The Learning Network uit Kampen, waar ook schoolboekhandelaar VanDijk deel van uitmaakt. Afgelopen zomer werd duidelijk dat The Learning Network (TLN) de rekeningen niet meer kon betalen. Het bedrijf had de digitalisering gemist waardoor er veel te weinig geld binnenkwam. De schuld liep snel op naar 150 miljoen euro terwijl zes jaar geleden nog 300 miljoen euro voor het bedrijf was betaald.
Het had niet veel gescheeld of The Learning Network kon de rekeningen niet meer betalen. In dat geval was de levering van schoolboeken aan meer dan een miljoen leerlingen in het voortgezet- en beroepsonderwijs in gevaar gekomen. Om TLN te redden, schelden de banken vorig jaar 'een groot deel' van de schuld van 150 miljoen euro van het bedrijf kwijt.

Bestaande orders leveren

De problemen waren daarmee echter niet opgelost. Bestaande orders bij Studystore worden, mits op voorraad, zo spoedig mogelijk geleverd, uiterlijk eind februari. Of dat ook gaat lukken, staat lang niet vast. Als bestellingen niet leverbaar zijn, dan volgt restitutie belooft het bedrijf.
The Learning Network gaat zich nu richten op de merken Van Dijk en Studieshop.be die overblijven. Daarmee gaat het bedrijf zich nu volledig bezighouden met leveranties en diensten voor het voortgezet onderwijs in Nederland en België.

Directeur weg

De problemen bij TLN kosten niet alleen 26 mensen bij Studystore hun baan, ook voorzitter van de directie, Natascha van Nieuwenburg, moet vertrekken. TLN gaat op zoek naar een nieuwe CEO.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.