nieuws

Zwolle en Meppel steunen plan voor Staphorster fietssnelweg

Gemeentehuis in Staphorst
Gemeentehuis in Staphorst
Staphorst vindt het een goed plan, noorderbuur Meppel is enthousiast en zuiderbuur Zwolle ziet het ook zitten: de fietssnelweg, een fietspad langs de A28 tussen de Lichtmis en Staphorst.
Het gaat om een ontbrekend deel in een al bestaand fietspad langs de A28. Ten noorden van Staphorst is al een fietsverbinding richting Meppel en in zuidelijke richting is het ook veilig peddelen richting de Overijsselse hoofdstad. Alleen ter hoogte van Staphorst is er nog niets.
Staphorst ziet de komst van een fietssnelweg wel zitten. De gemeente doet er alles aan het idee gerealiseerd te krijgen. De verbinding langs de A28 biedt een alternatief voor de Oude Rijksweg. Daar rijdt veel zwaar verkeer overheen, terwijl er ook veel fietsers zijn. Dat kan veel veiliger, vindt Staphorst.

Veilig fietspad haalt mensen uit de auto

Staphorst breidt uit in zuidelijke richting. Ten noorden van Zwolle is bedrijventerrein Hessenpoort flink in ontwikkeling. Bereikbaarheid is nu nog gefocust op de automobilist. Maar een comfortabel fietspad moet wat Staphorst betreft meer mensen uit de auto krijgen.
Minder enthousiast is de provincie Overijssel. Staphorst hoopte op de provinciale geldpot 'Ketenmobiliteit Beter Benutten'. Overijssel liet weten dat het project niet wordt opgenomen, omdat er onvoldoende 'winst' is op het punt van kosteneffectiviteit en het beperken van vertragingsuren voor het autoverkeer. De vertraging voor het autoverkeer op het traject Meppel-Staphorst-Zwolle is gering. De A28 is een paar jaar geleden ook fors verbreed.

Staphorst mikt op subsidiebijdragen

Staphorst laat zich niet van de wijs brengen door de bureaucratische tegenwind. De belangrijkste subsidie waarop nu kan worden ingezet is een bijdrage uit de Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU). Daarnaast bestaan er rijkssubsidies en zijn er nog diverse provinciale regelingen. Als Staphorst de lichten op groen krijgt, wordt er echt werk gemaakt van de fietssnelweg. Dan wordt nog voor oktober een BDU-subsidie aangevraagd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.