Nieuws

'Geliefde' oom uit Deventer vergrijpt zich aan jonge nichtjes: "Ik schaam me kapot"

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
Een familieman, vertrouwd en geliefd door iedereen. Dat is hoe naasten Koen H. uit Deventer zagen. Neefjes en nichtjes omschreven hem zelfs als hun 'favoriete oom'. Maar achter dat alles schuilde een pedofiele stoornis die H. niet kon onderdrukken. Na alle onthullingen rondom het televisieprogramma The Voice of Holland begon een van zijn slachtoffers te praten. 'Toen kwam het balletje aan het rollen.'
"Daar sta je dan na tien jaar", zegt zijn inmiddels 18-jarige achternichtje in de rechtbank in Zwolle. "Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Ik had nooit verwacht dat dit uit zou komen." Jarenlang zei ze niets, maar nadat de beerput van The Voice geopend werd, kon ze niet langer zwijgen. Het verleden knaagde aan haar en ze begon familieleden te informeren over wat er vroeger was gebeurd.

Nog een slachtoffer

Als z'n achternichtje kwam logeren, ging H. naast haar in bed leggen en betastte haar. Dat gebeurde in een tijdsbestek van drie jaar ongeveer zeven keer. Het slachtoffer beschrijft dat, op het moment dat ze bijna in slaap viel, H. dingen bij haar uitprobeerde. "Ik heb alles verzwegen en alles weggestopt. Soms ben ik boos dat ik het niet eerder heb gezegd."
Ik schaam mij kapot
Koen H.
Want er blijkt nog een slachtoffer te zijn: zijn toen 6-jarige nichtje. Met haar ging het misbruik een paar stappen verder. H. wordt onder andere beschuldigd van het seksueel binnendringen van het lichaam. Ze gingen samen naakt in bad en hij maakte seksueel getinte foto's van het meisje. Haar ouders zaten ook in de rechtbank en maakten gebruik van hun spreekrecht.
"Ik wil dat je verdwijnt uit ons leven. Je bent niks meer voor mij", aldus de moeder van het inmiddels 7-jarige meisje. Ook richtte ze haar woord tot het andere slachtoffer. "We zijn zo trots op jou. Dat je dit zolang met je mee hebt gedragen en het uiteindelijk toch hebt durven zeggen. Zonder jou was het jarenlang doorgegaan."

'Gevangenisstraf voelt goed'

H. staat inmiddels onder behandeling. Na zijn aanhouding werden er op zijn telefoon meer dan honderd kinderpornografische foto's gevonden. 24 foto's had hij zelf gemaakt van zijn nichtje. Ondanks dat de Deventenaar wist dat het niet goed was, kon hij zich toch niet bedwingen. "Ik kan wel zeggen dat ik in die tijd hyperseksueel was en dat neem steeds extremere vormen aan."
De rechter vraagt H. wat hij zelf vindt dat er moet gebeuren. "Gevangenisstraf voelt goed, maar ook doodeng", antwoordt hij. "Het spijt me heel erg. Ik schaam me kapot maar weet niet wat ik verder moet zeggen."

Strafeis

Bijna tien jaar lang heeft H. zijn mond gehouden en dat neemt het Openbaar Ministerie hem kwalijk. "De verdachte heeft momenten gehad waarop hij zich had kunnen én moeten bedenken", aldus de officier van justitie. Volgens haar zijn er uitzonderlijk ernstige feiten gepleegd bij kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Ze eist vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Verder mag H. op geen enkele manier contact zoeken met zijn slachtoffers en is Deventer verboden terrein. H. mag er alleen zijn behandelingen volgen.
H. ontkent dat hij z'n nichtje heeft verkracht en zegt dat 'binnendringen' hem te ver ging. "Over alles is hij eerlijk geweest. Waarom zou hij hier over liegen?", aldus zijn advocaat. Volgens haar is een celstraf niet gepast. "Het recidiverisico moet omlaag en dat gebeurt niet met een gevangenisstraf." Het OM denkt daar anders over. "Het is een straf, want er zijn ook hele erge dingen gebeurd en daar moet ook iets tegenover staan."
De uitspraak is op 28 februari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.