Nieuws
Ruim twintig kerken in Overijssel dicht, Broekland wil dit met het gebouw

Ruim twintig kerken in Overijssel zijn of worden aan de eredienst onttrokken. Dat betekent dat er geen diensten meer plaatsvinden, waardoor de gebouwen vaak leegstaan. In Broekland wil de dorpsgemeenschap de kerk overnemen van de parochie, de eigenaar van het gebouw. Maar makkelijk gaat dat niet.
"Kijk", zegt Kim Guldemond van Plaatselijk Belang Broekland. Ze wijst naar het dak van de kerk in Broekland, dat vol zit met asbest. "De kerk is heel bewerkelijk. Er zit weinig grond bij en er zit asbest op. Er is een asbestketelhok en er liggen allemaal oude leidingen. Dus we willen de kerk niet zo, in de huidige staat hebben. We willen een schone kerk, dat vinden we het belangrijkste. Anders krijgen we de exploitatie niet rond."
Hoge kosten
Guldemond en andere dorpsbewoners hebben berekend dat zo'n schone kerk acht ton tot één miljoen euro kost. Hoewel ze inmiddels een paar sleutels van de parochie hebben gekregen, wil het kerkbestuur het gebouw niet zomaar van de hand doen.
Tot frustratie van de Broeklanders, zegt Guldemond. "Wij willen graag dat deze kerk behouden blijft voor de Broeklanders. Voor activiteiten, bezinning, cultuur, gezondheid en samenleven. Deze kerk is letterlijk het middelpunt van het dorp en dat willen we graag zo houden."
Een kijkje in de kerk in Broekland:
Ruim twintig kerken in Overijssel moeten dicht: dit willen ze in Broekland ermee
Plannen met de kerk hebben ze al. "Het idee is dat we meerdere ruimtes van het kerkgebouw overhouden. Een grote ruimte voor grotere evenementen, waarbij je niet gelijk de hele kerk hoeft te verwarmen. Denk aan een overdekte markt of een expositie. En in een zijde van de kerk willen we een afgesloten, verwarmde ruimte kunnen maken."
Frustraties
Dat het parochiebestuur in de ogen van Guldemond niet meewerkt, frustreert Roy de Witte. De gedeputeerde vindt al langer dat kerkbesturen hun kerkgebouwen terug moeten geven aan de gemeenschap. "We kennen in Overijssel inmiddels meer dan twintig kerken die onttrokken worden aan de eredienst. Wat heel krachtig is, is dat de dorpsgemeenschappen initiatief nemen om de kerken te behouden en een nieuwe functie te geven", zegt hij.
De gesprekken met het parochiebestuur verlopen volgens De Witte vaak 'moeilijk en stroef'. "Je ziet dat tijdens het spel de spelregels worden veranderd, taxaties worden verhoogd. Dan wordt het voor een dorpsgemeenschap, die graag de schouders eronder wil zetten, best wel complex om het gebouw een nieuwe plek te kunnen geven."
Je ziet dat tijdens het spel de spelregels worden veranderd
'Eerder een schuld'
Vanuit de parochie wordt er volgens De Witte anders gedacht over de oude kerkgebouwen. "Ooit heeft een wijs man gezegd dat het een cadeautje moet zijn voor de gemeenschap. Daar ben ik het niet mee eens, ik zie het eerder als een schuld. Broekland is daarvan een mooi voorbeeld. Dit is een gebouw dat nog veel onderhoud nodig heeft."
De Overijssels bestuurder roept het parochiebestuur op om de lokale initiatieven juist meer aan te moedigen. "Ondersteun dit soort initiatieven, want dan geef je de functies van de kerk - het samenleven, het ontmoeten, het delen van vreugde en verdriet - een nieuwe dimensie."