Nieuws

Belangenvereniging wil dat Onderzoeksraad voor Veiligheid hartafdeling Isala onderzoekt

Isala Zwolle
Isala Zwolle © ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning
Een belangenvereniging voor hartpatiënten, Hartpatiënten Nederland, wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek gaat doen naar de gang van zaken op de hartafdeling in het Isala-ziekenhuis in Zwolle. Gisteren werd duidelijk dat het ziekenhuis patiënten onder druk heeft gezet om een ICD-kastje te nemen.
"Het gaat maar door daar", staat in een persbericht van de belangenvereniging. De hartafdeling van het Zwolse ziekenhuis is al vaker in opspraak geraakt. Zo speelt er een corruptiezaak rondom een Duitse leverancier van ICD’s. Ook huurde het ziekenhuis jarenlang panden van vijf eigen cardiologen, zonder dat het ziekenhuis dat wist.
"Is dit het topje van de ijsberg?", vraagt de belangenvereniging zich af. "Hoeveel gevaar lopen patiënten in dit ziekenhuis, en dan met name op de afdeling Cardiologie? Dat vereist diepgaand en betrouwbaar, onafhankelijk onderzoek met stevige conclusies. Om die reden heeft Stichting Hartpatiënten Nederland de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd hier eens goed naar te kijken, staat in het persbericht.
RTV Oost heeft de Onderzoeksraad om een reactie gevraagd. De raad heeft aangegeven vandaag of morgen met een reactie op het verzoek van Hartpatiënten Nederland te komen.
Isala heeft schriftelijk gereageerd op het nieuws van gisteren. Het ziekenhuis stelt dat bij "het samen beslissen over de ingreep duidelijk niet in alle gevallen is voldaan aan de standaarden die Isala hanteert". Ook schrijft het ziekenhuis dat eind 2021 de werkwijzen zijn aangepast.

Verder heeft het ziekenhuis besloten om geen meldpunt te openen. Wel is er een telefoonnummer waar patiënten met vragen naar toe kunnen bellen. Ook heeft het ziekenhuis een klachtenfunctionaris.

Tot slot zegt het ziekenhuis in gesprek te willen met de vier patiënten die NRC gisteren heeft geportretteerd. "Wij nodigen graag de vier patiënten persoonlijk uit om hun ervaringen te bespreken en te bespreken wat het beste is voor hen om hun klacht op een goede manier af te handelen. Als men de behandeling en begeleiding elders wilt voortzetten, respecteren we dat en werken daar natuurlijk volledig aan mee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.