Nieuws

Veroordeelde directeur failliet Harmoniezorg moet 3,7 ton betalen

De veroordeelde directeur van Harmoniezorg moet 3,7 ton betalen.
De veroordeelde directeur van Harmoniezorg moet 3,7 ton betalen. © RTV Oost
De Enschedese directeur van het failliet verklaarde zorgbureau Harmoniezorg en moederbedrijf Koturlu moet in totaal circa 3,7 ton betalen. De zorgdirecteur heeft daarover voor het gerechtshof in Arnhem een schikking getroffen met de curator. Eerder al oordeelde de rechtbank dat de zorgdirecteur privé verantwoordelijk kan worden gehouden voor het financiële tekort in beide faillissementen.
Harmoniezorg hield zich bezig met onder meer dagbesteding en huishoudelijke hulp, maar het zorgbedrijf kwam in de problemen nadat er door de toezichthouders misstanden werden geconstateerd. Daarop gingen Harmoniezorg en moedervennootschap Koturlu in april 2020 op de fles. De directeur had zelf het faillissement aangevraagd.

'Monopoly met zorggeld'

Curator Philippe Schol stuitte in zijn onderzoek naar de oorzaak van het faillissement op een aantal opmerkelijke zaken. Zo had de directeur in drie jaar tijd minstens 635.000 euro uit zijn bedrijf gehaald en bleek hij zorggeld te hebben gebruikt voor de aanschaf van vastgoed in Enschede.
Dit vastgoed werd vervolgens door de directeur weer terugverhuurd aan Harmoniezorg. De curator noemde dit tijdens een van de rechtszaken al eens "Monopoly spelen met zorggeld". Volgens de curator was de directeur niet in staat de bestemming van de onttrokken gelden gemotiveerd te onderbouwen via de administratie van Harmoniezorg.
De rechtbank oordeelde in haar eindvonnis van oktober 2021 onder meer dat de directeur niet heeft voldaan aan de op hem rustende administratieplicht en dat dit een belangrijke oorzaak was voor de faillissementen.

Lease-Tesla

Daarnaast ontdekte de curator nog meer in het oog springende feiten. Zo had de zorgdirecteur vlak voor het faillissement een Tesla 3 geleased. De auto was weliswaar later weer ingeleverd, maar de leasemaatschappij bleef zitten met een financiële strop van 28 mille.
Ook werd duidelijk dat de zorgdirecteur zijn zoons in dienst had genomen, van wie tenminste één in 2019 naar rato een hoger salaris ontving dan de directeur zelf. Ook plaatste de curator kritische kanttekeningen bij het geschuif met zorgpersoneel door Harmoniezorg.

Persoonlijk verantwoordelijk

Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat de zorgdirecteur persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de financiële schade in het faillissement van zowel Harmoniezorg als Koturlu BV.
Die schade was door de curator becijferd op circa 6,5 ton. Vooruitlopend daarop moest de directeur een voorschot van anderhalve ton betalen, te vermeerderen met rente en kosten. Hiervoor heeft de directeur een van zijn huizen laten verkopen. Van de overwaarde kon vervolgens een deel van het voorschot worden voldaan.

Schikking getroffen

Uit het laatste, gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag blijkt dat de curator en de zorgdirecteur een schikking hebben bereikt. Die houdt in dat de zorgdirecteur twee ton moet betalen, bovenop het al eerder betaalde voorschot van 169.000 euro.
Deze twee ton moet voor 31 augustus zijn bijgeschreven op de bankrekening van de curator. Die zal dit bedrag vervolgens verdelen onder de schuldeisers in beide faillissementen, zo schrijft de curator in zijn verslag.

Schuldenlast

Wat betreft Harmoniezorg heeft de fiscus zich met een claim van ruim 80 mille bij de curator gemeld. Daarnaast is er sprake van zestien andere crediteuren die nog ruim 550.000 euro tegoed zeggen te hebben. Bij moederbedrijf Koturlu gaat het om ruim 55 mille als schuld bij de belastingdienst en 2,8 ton door drie andere schuldeisers.
Overigens legde de rechtbank ook een bestuursverbod van vijf jaar tegen de zorgdirecteur op, wat inhoudt dat hij gedurende die termijn geen nieuw zorgbedrijf mag beginnen. Dit bestuursverbod blijft onverkort van kracht, zo is recent vastgesteld bij het Hof te Arnhem.

Zorgonderzoek RTV Oost

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het dossier-Zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.