Nieuws

Johan (48) maakt carrièreswitch: van bouwplaats naar hospice

ROC-opleidingen in de techniek en zorg zijn ook populair bij zij-instromers
ROC-opleidingen in de techniek en zorg zijn ook populair bij zij-instromers © RTV Oost
Leerlingen kozen vorig jaar vaker voor een ROC-opleiding in de zorg of techniek. Dat is opvallend, omdat er in 2022 in totaal minder scholieren begonnen aan een studie in het mbo. Maar een aantal beroepsgroepen zijn dus wel populair. Niet alleen bij leerlingen van de middelbare school, ook zij-instromers zoals Johan Nijeboer laten zich vaker omscholen in de techniek of de zorg.
Johan Nijeboer (48) uit Rijssen werkte jarenlang in de bouw, maar het bleek toch niet zijn plek te zijn. En dus ging hij op zoek naar wat anders. Tussen de doodzieke mensen in een hospice wist hij het zeker: de zorg ging het worden. Nu volgt hij de studie Verpleegkundige niveau 4 aan het ROC van Twente in Hengelo. En hij is niet de enige. “Dit geeft mij voldoening. Ik kom weer thuis met het gevoel dat ik iets heb kunnen doen voor de mensen.”
In het klaslokaal aan de Gieterij, het kenmerkende gebouw in Hengelo, zitten nog aardig wat mannen tussen de vooral vrouwen. “Ik kom andere zij-instromers tegen op m’n werk die ook de keuze hebben gemaakt om iets totaal anders te gaan doen en in de zorg willen werken. Van bloemisten tot kappers.”

Extra klas

De docenten zien het aantal zij-instromers ook stijgen. Richelle Kreuger, studieloopbaanbegeleider en docent verpleegkunde, vertelt dat er meer belangstelling is voor de zorg vanuit zij-instromers. “Net in februari zijn we weer een nieuwe, extra klas gestart.” En dat is goed nieuws in tijden dat er toch minder leerlingen kiezen voor het mbo.
Johan komt in de zorg veel mensen tegen die net als hij zij-instromer zijn. "Van bloemisten tot kapper."
Deze week meldde de MBO Raad dat er vorig jaar minder studenten begonnen aan een mbo-opleiding dan in 2021. Tot verdriet van de Raad, want nog steeds is “er krapte op de arbeidsmarkt en daarin zijn mbo’ers onmisbaar”. Positief is wel dat beroepsopleidingen in de zorg en techniek meer studenten trekken. Zij-instromers zijn daar ook veel te vinden, zoals Johan dus.

Nieuwe start

“Ik zou het mensen aanraden om te doen”, zegt Johan over mensen die niet meer op hun plek zitten bij hun huidige werk. “Meer kennis hebben, dat is waar ik nu mee bezig ben. En dan kan ik mij na deze opleiding als ik wil nog verder specialiseren.”
De opleiding laat weten inmiddels 750 aanmeldingen meer te hebben dan vorig jaar. “Maar dat wil nog niets zeggen”, zegt Els van Riel van ROC van Twente. “Volgende week kan het weer anders zijn en er moet ook nog een intake volgen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.