Nieuws

Lees terug: Overijssel in actie voor Turkije en Syrië

Overijssel in actie voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië
Overijssel in actie voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië © RTV Oost / Oene Loonstra
In dit liveblog hielden we je de hele dag op de hoogte van wat er gebeurde op deze actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

18.30 uur | Einde liveblog

Wát een saamhorigheid en wat een acties allemaal vandaag in Overijssel! Voor ons loopt de actiedag op z'n einde en daarmee sluiten we ons liveblog af. Bedankt voor het volgen en vergeet niet te doneren aan Giro555!

Kijk terug: de uitzending 'Overijssel voor Turkije & Syrië':

Uitgebreide terugblik op alle acties en activiteiten in Overijssel voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
Onze verslaggevers raasden vandaag de hele dag door de provincies om zoveel mogelijk acties vast te leggen. Het was allemaal terug te zien in de tv-uitzending 'Overijssel voor Turkije & Syrië', vanavond op TV Oost. Een compilatie van beelden - van daar en hier - vormde de afsluiting van deze bijzondere uitzending.
Overijssel in actie voor slachtoffers aardbeving: beelden van daar en hier

17.05 uur | Wat een prachtig bedrag!

De online-veiling van RTV Oost voor Giro555 heeft bijna 4.000 euro opgebracht. Uitschieters waren het shirt dat FC Twente-aanvoerder droeg ter gelegenheid van de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz en een van de kunstwerken van de rockende schilder Adje Vandenberg.

17.00 uur | LIVE: Overijssel voor Turkije & Syrië

TV Oost blikt vanaf 17.00 uur terug op de actiedag voor Giro555 met een uur lang live televisie. Tal van acties en activiteiten in Overijssel passeren de revue. Te gast in de studio is onder anderen Ozan Akdemir, woordvoerder van de Centrum Moskee in Deventer. De uitzending wordt elk uur herhaald.

16.45 uur | Bellen met SC Barbaros

Een bekerwedstrijd spelen in geheel zwart tenue. Dat doet het eerste elftal van voetbalvereniging Barbaros uit Hengelo komende zaterdag voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
Alle opbrengsten van deze dag - kantine en grill - worden namens de club gedoneerd. Ook is het mogelijk om ter plekke te doneren, dit kan via QR-codes en ook zal er een doneerbox staan.
We belden met Erkan Coskunsu, voorzitter van de vereniging Barbaros. "We staan allemaal in de overlevingsstand. Wat kunnen we doen? Wat gaan we doen?"

16.30 uur | Veiling is gesloten!

Er is heel veel geboden op de veilingitems van RTV Oost maar de veiling is nu gesloten. Zie in onderstaande grafiek hoeveel alles heeft opgebracht.

16.25 uur | Gemeenten doneren 8,6 miljoen euro

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft namens 109 Nederlandse gemeenten een cheque overhandigd aan Giro555 van ruim 8,6 miljoen euro voor Turkije en Syrië. Hij deed dat in een uitzending van de NOS vanuit het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum, waar hij eerder deelnam aan het belpanel.
De meeste gemeenten hebben 1 euro per inwoner gedoneerd voor hulp aan de getroffenen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Onder meer Enschede, Deventer, Kampen en Almelo deden dat al. Vandaag werd verder bekend dat ook provincies geld overmaken voor hulpverlening na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië.

15.30 uur | Update veiling

Er kan nog een uur geboden worden op de veilingitems van RTV Oost! Bekijk ze hier en bied mee.

15.25 uur | Cupcakes voor Giro555

Je kunt van alles doen om geld in te zamelen voor Giro 555. Sponsorlopen, knutselen, maar ook bakken. En dat is populair! Zo ook in Vriezenveen, waar drie dames zich flink hebben uitgeleefd in de keuken. Van links naar rechts: Lotte (11), Danique (12), Jitske (12).
Lotte, Danique en Jitske bakken cupcakes voor Giro555
Cupcakes voor Giro555
Cupcakes voor Giro555 © RTV Oost / Pim Paalhaar
Heb je trek gekregen van deze actie? Geef dan je bestelling door via deze Facebookpagina.

15.10 uur | Live uitzending op TV Oost

TV Oost blikt vanaf 17.00 uur terug op de actiedag voor Giro555 met een uur lang live televisie. Tal van acties en activiteiten in Overijssel passeren de revue. Te gast in de studio is onder anderen Ozan Akdemir, woordvoerder van de Centrum Moskee in Deventer. De uitzending wordt elk uur herhaald.
LIVE 17.00 uur, TV Oost: Overijssel voor Turkije & Syrië

15.00 uur | Benefietconcerten in Zwolle

Utku Geçgel is student aan het conervatorium in Zwolle en is van Turkse komaf. Samen met klasgenoot Yagmur Simsek organiseert hij deze week een reeks benefietconcerten voor Giro555. Ze spelen zelf, maar ook met klasgenoten van hun opleiding. Mensen van verschillende culturen en dus verschillende muziekstijlen.
De concerten zijn donderdag en vrijdag om 12.00, 13.30 en 15.00 uur en op vrijdag ook om 17.30 uur. Zaterdag is het bij Academiehuis Grote Kerk vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis, een donatie doen kan via de QR-code die tijdens het concert zichtbaar is.
Muzikant Utku Geçgel
Muzikant Utku Geçgel © RTV Oost / Lotte Kreuwel

14.25 uur | Sponsorloop Almelo: ruim 2.000 euro

Wat een prachtig bedrag hebben ze opgehaald, daar op basisschool de Stapvoorde in Almelo. Maar liefst 2.197,73 euro leverde de sponsorloop op. Super gedaan!
Sponsorloop Almelo: ruim 2.000 euro
Sponsorloop Almelo: ruim 2.000 euro © RTV Oost / Oene Loonstra

14.15 uur | Daltonschool in Steenwijk in actie

Ook in Steenwijk hebben ze heel wat in de steigers gezet om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De school voor Daltononderwijs heeft daar een markt georganiseerd, waar hun leerlingen allerlei knutselwerkjes verkopen. De kleuters verkopen bakjes met paaseitjes en er worden ook lege flessen verzameld. Iedereen draagt een steentje bij!
Daltonschool in Steenwijk in actie
Vandaag zijn alle ouders en opa’s en oma’s welkom op school om alle mooie spulletjes te kopen. Van erwtensoep tot armbandjes en van gedichten tot appeltaart, het is allemaal te koop.
Daltonschool in Steenwijk
Daltonschool in Steenwijk © RTV Oost / Jolande Verheij

14.00 uur | Twentse ziekenhuizen helpen mee

De ziekenhuizen in Twente hebben medische hulpmiddelen van het ziekenhuis geleverd voor de inrichting van noodhospitaals in de getroffen gebieden.

13.55 uur | "Er staat hier geen huis meer overeind"

Voetbalvrienden Burak Uguz en Mert Baglar uit Hengelo zijn aangekomen in de Turkse plaats Adana. Ze haalden 18.000 euro op om de slachtoffers van de aardbeving te helpen.
"We zitten in een gebied waar acht of negen van de tien huizen ingestort zijn. Het is niet fijn om te zien, maar wel de realiteit. Beelden die we nog niet op social media hebben gezien. Het is niet één straat, maar elke straat ligt er hetzelfde bij."
Update van Burak en Mert vanuit Turkije
Lees hun verhaal hier:

13.45 uur | Teller loopt op naar 41,9 miljoen euro!

Giro555 heeft een nieuwe tussenstand bekendgemaakt. Er is nu bijna 42 miljoen euro opgehaald voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië!
Actievoorzitter van Giro555, Michiel Servaes, maakte de laatste tussenstand bekend in Beeld & Geluid in Hilversum, dat dient als actiecentrum.
Servaes sprak van een waanzinnig bedrag. "Maar de dag is nog niet voorbij dus laten we nog hoger gaan."

13.35 uur | Extra voorstelling in Deventer Schouwburg

Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving organiseert de Deventer Schouwburg vandaag nog eenmaal de bijzondere voorstelling 'Gedwongen reis' van de Syrische vluchteling Nachwan Alrajab Agha (foto).
Extra voorstelling in Deventer Schouwburg
De avond wordt omlijst met een muzikaal optreden van Emrah Oguzturk, die zelf als 13-jarige jongen ook een aardbeving mee heeft gemaakt in Turkije in 1999 en na zijn optreden hierover in gesprek gaat met het publiek. Iedereen werkt belangeloos mee en de volledige opbrengst van deze avond komt geheel ten goede van de Samenwerkende Hulporganisaties.
Regisseur Nachwan Alrajab Agha
Regisseur Nachwan Alrajab Agha © RTV Oost / Bart Kieft

13.25 uur | Good old statiegeldflessen inzamelen

Het is een vertrouwd concept bij inzamelingsacties: het inzamelen van statiegeldflessen. Daarbij halen de kinderen vast meer op dan vroeger, want ook op kleine plastic flesjes zit tegenwoordig statiegeld. En over een tijdje zijn zelfs blikjes welkom bij inzamelingsacties!
Ook vandaag lopen veel kinderen het vuur uit de sloffen, onder wie Jan en Desmond, leerlingen van basisschool het Koloriet in Ommen:
Jan en Desmond zamelen statiegeldflessen in
Jan en Desmond zamelen statiegeldflessen in © RTV Oost

13.17 uur | Update veiling

Het bieden gaat door! Bekijk hieronder de tussenstand. Bekijk hier alle items en bied mee.

13.10 uur | Extra uitzending lokale omroep

HOi Media, de lokale omroep van de gemeente Hellendoorn, heeft vanmiddag van 12.09 tot 18.00 uur een extra uitzending die in het teken staat van Giro555. Mensen zijn welkom bij de studio aan de Koninginnestraat in Nijverdal om een donatie achter te laten. De uitzending is snel en spontaan opgezet door een aantal vrijwilligers:

12.40 uur | Bingo in Ommen

Zin in een avondje bingo? Dan ben je in Ommen aan het juiste adres! De opbrengst van vanavond gaat naar Giro555.

12.05 uur | Turkse en Syrisch-orthodoxe gemeenschappen in Rijssen-Holten slaan handen ineen

Op heel veel plekken in onze provincie kun je goederen inleveren voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Zo ook in Rijssen, bij de mensen van de actie #SamenSterk.
"Door nauw contact met de slachtoffers in het getroffen gebied, hebben we duidelijk in beeld waar behoefte aan is. We beschikken we over 1.600 vierkante meter aan opslag waar we alle hulpgoederen kunnen inzamelen.”
Turkse en Syrisch-orthodoxe gemeenschappen in Rijssen-Holten slaan handen ineen
Er is al veel ingezameld, gisteren is er nog een volle trailer op pad gegaan. De vrijwilligers laten weten dat kleding inzamelen niet meer nodig is, maar dat de prioriteit nu ligt bij het inzamelen van hygiënespullen en babyvoeding.
Turkse en Syrisch-orthodoxe gemeenschappen in Rijssen-Holten slaan handen ineen
Turkse en Syrisch-orthodoxe gemeenschappen in Rijssen-Holten slaan handen ineen © RTV Oost / Pim Paalhaar

11.55 uur | Nederlands team haalt vier mensen levend onder puin vandaan

Een Nederlands team heeft dinsdagavond in de Turkse stad Antakya in de regio Hatay drie mannen en een kind levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldt het Nederlandse reddingshondenteam RHWW woensdag vanuit de Turkse stad. Volgens RHWW zouden de vier slachtoffers sinds de aardbevingen vorige week maandag onder het puin hebben gelegen. Het zou gaan om een vader en zijn zoon en twee mannen.
Het reddingsteam met 28 hulpverleners en negen honden werkt dag en nacht door in shifts van zes uur. Volgens een woordvoerder van RHWW werd er dinsdagavond druk gezocht, maar verloopt de zoekactie woensdag relatief rustig. "Het gebied is immens groot. We zijn afhankelijk van meldingen die binnenkomen van mensen die iets gezien of gehoord hebben."
Afgelopen maandag heeft het reddingsteam in dezelfde regio al een 13-jarige meisje levend onder het puin vandaan gehaald na een aanwijzing van de honden. Een lokale bergersploeg, waar het RHWW nauw samen mee werkt, had het meisje gered. Volgens RHWW zijn de reddingen te danken aan de "supersamenwerking" met het Turkse reddingsteam.
Nederlands team haalt vier mensen levend onder puin vandaan
Nederlands team haalt vier mensen levend onder puin vandaan © RHWW

11.40 uur | Muslum uit Deventer klaar voor vertrek naar rampgebied

Yoghurt, couscous en een toetje. De familie Ekinci maakt ter plekke duizenden maaltijden voor inwoners van het zwaar getroffen aardbevingsgebied Nizip in Turkije. Deventenaar Muslum Ekinci reist morgen af om het stokje van zijn familie over te nemen.
Muslum uit Deventer klaar voor vertrek naar rampgebied
Wat hij zoal meeneemt in zijn koffer? Warme skikleding voor de inwoners van Turkije (het is koud daar), eigen kleding en een goed gevulde portemonnee voor hulp. Meer dan dit mag hij niet meenemen, want hij gaat met het vliegtuig. Later wil hij nog eens gaan met een vrachtwagen, maar voor die voertuigen is het nu nog lastig om het rampgebied te bereiken.
Mus uit Deventer klaar voor vertrek naar rampgebied
Mus uit Deventer klaar voor vertrek naar rampgebied © RTV Oost / Bart Kieft

11.35 uur | Voormalig stadstroubadour laat zich horen

Je kunt geld inzamelen, goederen doneren, maar waarmee kun je nu nog meer helpen? Volgens troubadour Maarten van Veen kan dat met muziek. Hij staat in Deventer, en hij speelt daar muziek om de slachtoffers een hart onder de riem te steken.
Voormalig stadstroubadour Deventer laat zich horen
Voormalig stadstroubadour laat zich horen
Voormalig stadstroubadour laat zich horen © RTV Oost / Bart Kieft

11.32 uur | Nieuwe items toegevoegd aan de veiling

De veiling van RTV Oost is in volle gang. Fotograaf Stefan Schipper heeft drie foto's toegevoegd waar vanaf nu op geboden kan worden. Het gaat om een foto van de Zeeuwse band BLØF, een foto de Golden Earring en een foto van Cesar Zuiderwijk. Bekijk de werken hier.
Bekijk hieronder hoeveel er al is geboden:

11.20 uur | Sponsorloop kindcentrum Kompas in Vollenhove

In Vollenhove organiseert kindcentrum Kompas een sponsorloop. Zo'n 150 kinderen lopen in twaalf minuten tijd zoveel mogelijk rondjes. Sommige kinderen hebben al honderden euro's bij elkaar gelopen. Het tellen is nog bezig, maar de verwachting is dat de opbrengst in de duizenden euro's loopt!
Sponsorloop kindcentrum Kompas in Vollenhove
Sponsorloop kindcentrum Kompas in Vollenhove © RTV Oost / Jolande Verheij
Sponsorloop kindcentrum Kompas in Vollenhove

11.15 uur | Kaartjes en armbandjes op Zwolse basisschool

Prachtig om al die Overijsselse initiatieven te zien voor Giro555! Werkelijk overal in de regio zijn mensen bezig met het inzamelen van geld voor Syrië en Turkije. Zo ook in de NT-2 klas van OBS de Springplank in Zwolle. Een klas vol met kinderen met Nederlands als tweede taal maakt kaartjes en armbandjes om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving.
Kaartjes en armbandjes op Zwolse basisschool
Kaartjes en armbandjes op Zwolse basisschool © RTV Oost / Lotte Kreuwel
Kaartjes en armbandjes op Zwolse basisschool

11.05 uur | Baklava in overvloed in Enschede

In het winkelcentrum Deppenbroek in Enschede worden vandaag allerlei Turkse lekkernijen verkocht. De baklava vindt gretig aftrek. Hava’s collega lag tien uur onder het puin in Turkije, maar werd bevrijd. "Hij heeft geluk gehad, maar ik heb alleen maar gehuild. Niets doen is geen optie meer."
Baklava in overvloed op de markt in Enschede

10.50 uur | Hulpoproep van Syrisch gezin uit Raalte aan Nederlandse overheid

Onderwijsassistent Luqman Hasen uit Raalte slaapt slecht de laatste tijd. Zijn familie woont in Noord-Syrië tegen de grens van Turkije, midden in het aardbevingsgebied. De Koerden in die regio hebben al twaalf jaar met oorlog te maken en daar komt nu de aardbeving bovenop. Luqman maakt zich zorgen.
"Waarom komt er geen hulp voor die mensen daar?", vraagt hij zich af:
Hulpoproep van Syrisch gezin uit Raalte aan Nederlandse overheid
Lees hier zijn hele verhaal:

10.35 uur | Steun vanuit Hengelo

10.10 uur | Boksen en loempia's in Hengelo

Bij de vechtsportschool Fit-Fight Dojo van Mutlu Karabulut in Hengelo wordt vandaag gebokst en loempia's verkocht om geld op te halen voor Giro555. De actie loopt al sinds afgelopen zondag en er is al ruim 1.500 euro opgehaald. Mensen kunnen in de sportschool een vrijwillige bijdrage doen aan Giro555 of een loempia halen. Kosten: anderhalve euro.
Boksen en loempia's in Hengelo
"Wij voelden ons genoodzaakt om ook iets te gaan doen", zegt Karabulut. "We hebben er boksen voor Turkije en Syrië van gemaakt om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Het is verschrikkelijk. Ik ben vier weken geleden nog in Turkije geweest. We gaan er vaak op vakantie. Het komt dichtbij." Doneren bij de sportschool kan nog de hele dag.
Bij de vechtsportschool van Mutlu Karabulut wordt ook geld opgehaald voor Giro555
Bij de vechtsportschool van Mutlu Karabulut wordt ook geld opgehaald voor Giro555 © RTV Oost

09.50 uur | De veiling van RTV Oost is in volle gang: bieden!

Er kan intussen volop geboden worden op kunst van rocker Ad Vandenberg, een fotoshoot van de Vriezenveense topfotograaf Stefan Schipper en de wedstrijdshirts van de vier profclubs uit Overijssel. Kijk hier hoeveel je moet bieden.

09.45 uur | Tim uit Ootmarsum hielp in Turkije

Tim Eertman uit Ootmarsum hielp de afgelopen dagen in het aardbevingsgebied in Turkije. De 28-jarige tropenarts in opleiding ondersteunde de lokale artsen bij de eerste, acute hulp. "We zagen hele steden die er niet meer zijn en ziekenhuizen die overvol zijn", zegt hij.
Hier lees je meer over wat hij daar meemaakte.

09.15 uur Poffertjes eten in Enschede voor het goede doel

Dirk Poffers staat vanmiddag met zijn foodtruck in Enschede om poffertjes te bakken. De opbrengst gaat naar de slachtoffers in het rampgebied dat vorige week maandag werd getroffen door een aardbeving. De lat ligt hoog, want zondag deed Poffers hetzelfde in Hellendoorn.
"Met hulp van de rotary was de opbrengst daar 4.000 euro. Vanmiddag vanaf twee uur staat hij te bakken op het Van Heekplein. "Ik dacht: 'Ik kan wel tweehonderd euro schenken, maar ik kan beter mijn foodtruck inzetten'." Die gedachte kwam bij hem op toen hij beelden van het rampgebied zag. "Ik zat machteloos voor de tv." Nu niet meer, want er wordt gebakken in Enschede, vanmiddag.
Dirk Poffers met de opbrengst van afgelopen zondag
Dirk Poffers met de opbrengst van afgelopen zondag © Facebook / Dirk Poffers

8.35 uur | Actievoorzitter Giro555: betrokkenheid bij actie is groot

De ramp in Turkije en Syrië is in Nederland "heel erg aangekomen". Dat zei Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555, bij de start van de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen, waar ook RTV Oost aan meedoet. "Ik denk dat veel mensen zich realiseren hoe hard de hulp nu nodig is en dat ze zelf ook iets willen doen."
Volgens hem heeft de enorme betrokkenheid enerzijds te maken met de grote Turkse en Syrische gemeenschap in Nederland. "Maar ook omdat het echt een menselijk drama is, op zo'n grote schaal. Mensen in Nederland voelen dat. De beelden die we zien uit het rampgebied zijn natuurlijk heel indringend en komen hard binnen."
Slachtoffers van de beving geven elkaar een knuffel voor een ingestort gebouw.
Slachtoffers van de beving geven elkaar een knuffel voor een ingestort gebouw. © ANP

8.25 uur | Aramese Federatie zamelt in door heel Twente

De Aramese Federatie heeft een inzamelingsactie opgestart. "We hebben een vereniging in heel Twente zitten", vertelt Yuhanin Kurt, voorzitter van de Aramese Federatie. "Dat zijn allemaal verzamelpunten geworden. Daar komen eten en kleren binnen." In Enschede, bijvoorbeeld, kunnen spullen worden afgegeven bij Platform Aram aan de Vlierstraat.
Die spullen gaan allemaal naar Gronau. Daar zit een Aramees bedrijf. "Zij zorgen voor de distributie. Afgelopen week hebben we ook al ingezameld. Er is al een container op weg."
Zelf gaat Kurt niet naar het rampgebied. "Daar naar toe gaan is heel lastig. We proberen hier veel te doen." De actie van de Aramese Federatie is meer gericht op de slachtoffers in Syrië. Een gebied dat in de aandacht een beetje achter lijkt te blijven bij Turkije. "Minderheden worden minder bereikt", zegt Kurt daarover, wijzend op de Aramese gemeenschap in Syrië. "Wij proberen echt de minderheden te bereiken. Wij vragen iedereen ons te steunen."

08.10 uur | Kabinet stelt extra geld beschikbaar

Het kabinet maakt 10 miljoen euro extra vrij voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag aangekondigd in het tv-programma Goedemorgen Nederland, dat in het teken staat van de landelijke actiedag voor Giro555.

08.05 uur | Op markt in Borne wordt gedacht aan slachtoffers

Op de markt in Borne wordt ook gedacht aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Er is geen gezamenlijke actie georganiseerd, maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. "Ik vind dat iedere koopman zijn eigen ding moet doen", zegt een van de marktkoopmannen. "Ik zit in de textiel, ik heb textiel in de beenmode beschikbaar gesteld. Ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen."
Op de markt in Borne wordt gedacht aan slachtoffers
De marktkoopman heeft gisteren ook de documentaire 'Oranje helmen in Turkije' gezien. Dat is vanmorgen wel het gesprek van de dag op de markt in Borne. "Je krijgt pas veel later de impact van zo'n aardbeving in de gaten. Als je dan die beelden ziet. Je hoort mensen praten onder het puin, maar je kunt ze niet helpen. Dat gaat door merg en been."
Deze marktkoopman in Borne stelde een deel van zijn koopwaar beschikbaar voor de slachtoffers.
Deze marktkoopman in Borne stelde een deel van zijn koopwaar beschikbaar voor de slachtoffers. © RTV Oost

07.25 uur | Turkse amateurvoetballers bieden ter plekke hulp

Mert Baglar en Burak Uguz van amateurvoetbalclubs DETO uit Vriezenveen Barbaros uit Hengelo zijn in Turkije om de slachtoffers van de aardbeving ter plekke te helpen. "Wat we nu vooral zien is verslagenheid bij de mensen", zegt Burak Uguz. "Mensen zijn heel verdrietig door de gebeurtenissen en heel erg bang. Zeker tachtig procent van de woningen is hier niet meer bewoonbaar."
We hebben er van te voren niet over nagedacht wat we hier aan zouden treffen. We zijn heel blij dat we er zijn, want we hebben toch al meer hulp kunnen bieden dan we dachten. "Vooral mentale hulp. We praten met weeskinderen in het ziekenhuis. Daar hebben we cadeautjes naar toe gebracht."
De mannen zijn nu op zoek naar een stuk grond in Turkije waar ze containerwoningen neer willen zetten, zodat mensen die hun huis kwijt zijn een dak boven het hoofd te bieden. Uguz hoopt dat er vandaag veel geld binnenkomt op Giro555. "Mensen moeten beseffen dat we elkaar nodig hebben in deze slechte tijden. Wij gunnen mensen hier weer een nieuw onderdak."
Voetballers Mert Baglar van DETO en Burak Uguz van Barbaros zijn in Turkije
Voetballers Mert Baglar van DETO en Burak Uguz van Barbaros zijn in Turkije © Voetballers Mert Baglar van DETO en Burak Uguz van Barbaros zijn in Turkije

07.10 uur | School in Ommen in actie voor Giro555

SBO Johan Seckel in Ommen gaat vanmorgen bakken en knutselen om geld op te halen. Tussen half twaalf en kwart over twaalf vanmorgen zijn belangstellenden welkom op de school om alles wat er gemaakt is te kopen. Ook mogen lege flessen bij de school worden ingezameld. De opbrengst gaat naar Giro555.

06.55 uur | Hulpoproep Syrisch gezin uit Raalte aan overheid

Onderwijsassistent Luqman Hasen uit Raalte slaapt slecht sinds de aardbeving in Syrië plaatsvond. Zijn familie woont in Noord-Syrië tegen de grens van Turkije, middenin het aardbevingsgebied. In die regio hebben de Koerden die er wonen al twaalf jaar met oorlog te maken. E nu ook nog eens met de gevolgen van de aardbeving. Luqman maakt zich zorgen. "Waarom komt er geen hulp voor die mensen daar?" Lees het hele verhaal hier.

06.20 uur | Tussenstand Giro555 voor Turkije en Syrië

De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 28,6 miljoen euro, meldt de organisatie woensdagmorgen. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen.

06.15 uur | Veiling voetbalshirts profclubs, kunst en fotoshoot

Bij RTV Oost start vanmorgen een veiling van kunst van Ad(je) Vandenberg, die niet alleen bekend is van zijn kunstwerken, maar ook als gitarist. Als naamgever van zijn eigen band Vandenberg. Daarnaast toerde hij met Whitesnake. Hij stelt twee gesigneerde litho's beschikbaar aan de hoogste bieder. Daarnaast worden wedstrijdshirts van FC Twente, Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Heracles Almelo geveild. En je kunt ook nog bieden op een fotoshoot van de bekende fotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen. Schipper portretteerde al tal van bekende Nederlanders. Die veiling start vanmorgen om negen uur en duurt tot vijf uur vanmiddag.
Eén van de litho's van Ad vandenberg die vandaag bij RTV Oost onder de hamer gaan.
Eén van de litho's van Ad vandenberg die vandaag bij RTV Oost onder de hamer gaan. © Ad Vandenberg

06.00 uur | Filmmaker Geertjan Lassche maakte docu in Turkije

Filmmaker Geertjan Lassche uit Rouveen reisde mee met het Nederlandse USAR-team dat naar Turkije ging om mensen onder het puin vandaan te halen. "Toen ik hoorde van de aardbeving wist ik meteen: 'Dit is een zware'. Ik heb een appje gedaan aan de mensen die ik kende bij het reddingsteam met de vraag: 'Gaan jullie'?" Lees zijn verhaal hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.