Nieuws

Zin om een schip door de IJssel te trekken? Kampen zoekt Koggejagers voor experiment... op 1 april

De Kamper Kogge
De Kamper Kogge © RTV Oost/ Janine Renes
De datum is zeer verdacht: 1 april. Maar, het gaat om een verhaal uit Kampen en dan zit er vaak toch een kern van waarheid in. De stad is namelijk op zoek naar mensen die op op 1 april de Kamper Kogge door de IJssel willen trekken. Niet voor de lol, maar als serieus experiment. Er is namelijk twijfel over of een kogge vroeger wel gebruik kon maken van het zeil tijdens het varen over de kronkelende IJssel.
"Zoals ik altijd zeg: ik mag niet liegen van mijn moeder", antwoord Roeland Tameling van stadsmarketingorganisatie Kampen Partners op de vraag hoe serieus dit verhaal is. "Kampen wil een hartelijke Hanzestad zijn, die gaat geen mensen in de maling nemen." En hij heeft wel een punt, want de afgelopen jaren werden op 1 april verschillende stunts aangekondigd en ook daadwerkelijk uitgevoerd. Denk aan Kerst in Kampen vorig jaar, of de verkoop van deurbellen met een kenmerkend Kamper geluid (al was die actie weinig succesvol).
Maar terug naar het verhaal: het plan is dat mensen de kogge door de IJssel gaan trekken. Waarom? "Rob Busser, mede-initiatiefnemer van de bouw van de Kamper Kogge, kwam laatst bij me met het verhaal dat hij zijn twijfels had over hoe de schepen toentertijd over de IJssel en de Zuiderzee voeren."
"Als schipper op de Kamper Kogge heeft hij tijdens de eerste zeiltochten de zeileigenschappen van de Kamper Kogge leren kennen en hij concludeert daaruit: dat die koggen met hun razeil helemaal niet geschikt waren om zo te zeilen over de kronkelende IJssel!"
Rob Busser met Kamper Kogge
Rob Busser met Kamper Kogge © Kampen Partners

Hanzejaar

Dan zijn er dus nog twee opties over. Of de goederen werden vanuit de koggen overgeladen in rivierschepen, of de koggen werden de rivier opgetrokken door mensen of trekdieren. En dat laatste is wat er op 1 april getest gaat worden. En dat is niet geheel toevallig ook de start van het Hanzejaar, waarin onder meer stilgestaan wordt bij 800 jaar Hanzesteden.
Verschillende teams van zogenoemde jagers zullen de kogge aan een touw langs de kade trekken richting de IJsselbrug. En er wordt een competitie-element aan gehangen: ieder uur gaat een ander team de kogge trekken vanaf het begin van de IJsselkade tot aan de brug. Welk team zet de snelste tijd neer?

Sterkste man en wethouders

Tot nu toe zijn er twee teams aangemeld. "We hebben een team met alle verantwoordelijk wethouders van de Hanzesteden en de sterkste man van Kampen Randolf Pander is in z'n eentje een team." Verder zijn er veel aanmeldingen van mensen die 'in principe' mee willen doen, maar keiharde toezeggingen zijn er dan nog wat minder.
"We hebben op dit moment nog zo'n twintig mensen nodig", zegt Tameling. Het liefst met een team van zeven tot negen mensen, maar ook kleinere groepjes krijgen een plek aan het touw. Aanmelden kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.