Nieuws

Partij voor de Dieren vindt het tijd voor andere keuzes: "Begin nu met saneren landbouw"

Luuk Folkerts, lijsttrekker Partij voor de Dieren
Luuk Folkerts, lijsttrekker Partij voor de Dieren © RTV Oost
Zo snel mogelijk beginnen met het verkleinen van de veestapel, dat is wat Luuk Folkerts, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. En wat hem betreft, is dat eigenlijk al te laat. "We zijn natuurlijk niet arm in Overijssel. We hadden misschien wel aan slag kunnen gaan en de rekening vervolgens bij het Rijk kunnen neerleggen. We hebben als Provincie Overijssel nu ook weer een plan neergelegd bij de minister en vervolgens gaan we weer zitten wachten."
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag Luuk Folkerts, lijsttrekker van Partij voor de Dieren.
Luuk Folkerts uit Wijhe is sinds 2007 is hij actief voor de Partij voor de Dieren. Eerst als penningmeester van het partijbestuur en van 2010 tot 2015 als partijvoorzitter. Sinds april 2017 is Luuk Statenlid voor de partij in Overijssel. Van huis uit is Folkerts natuurkundige, in het dagelijks leven is hij zelfstandig adviseur duurzame energie. Zo heeft hij meegewerkt aan de realisatie van het offshore windpark Gemini, het grootste windmolenpark van Nederland.
"Wat je volgens mij langzaam ziet, is dat steeds meer mensen zich realiseren dat het op deze manier niet verder kan en dat we de belangen op een andere manier moeten wegen. Ik hoop dat zich dat vertaalt in een goede uitslag. Ik ben nu nog het enige Statenlid van de Partij voor de Dieren. Ik ga er eigenlijk vanuit dat we dat wel kunnen verdubbelen", zegt Folkerts vol vertrouwen.

Mens en dier

"Wat we in de politiek vaak vergeten, is dat er tussen mens en dier een gradueel verschil is. Dat is een wetenschappelijk inzicht en niet zozeer een moreel oordeel. Wij zijn er heel erg van overtuigd dat als wij de goede dingen doen voor dier en natuur en milieu, dat uiteindelijk wij mensen daar voordeel bij hebben."
Waar het Folkerts vooral om gaat, is het verkleinen van de ecologische voetafdruk. "We zien de gevolgen van de klimaatverandering. Het gaat met name in ons kleine land heel erg slecht met de natuur en de biodiversiteit. Sommige maatregelen kosten geld en dan is het een soort luxe. Maar iets eenvoudigs als minder vlees en zuivel eten, dat kun je ook doen als je een kleine beurs hebt." Dat alternatieven vaak nog erg duur zijn, is volgens Folkerts een politieke keuze waar je je vraagtekens bij kunt zetten."
Het verkiezingsverhoor met Luuk Folkerts, lijsttrekker van Partij voor de Dieren

Tijd voor andere keuzes

Het einde der tijden, wil Folkerts het niet noemen bij het opsommen van alle problemen rondom het klimaat. "Maar het is tijd om andere keuzes te maken. Die keuzes zijn soms verrassend eenvoudig. We houden in ons kleine land ongelooflijk veel koeien, kippen en varkens. Als je het aantal dieren in de vee-industrie verkleint, dan gebeuren er heel veel dingen. Allereerst krijg je minder mest en minder stikstof, meer ruimte voor de natuur en dat is goed voor de biodiversiteit en bijvoorbeeld ook meer ruimte voor het bouwen van woningen."
Een rangorde van crises wil Folkerts niet maken. "Bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de stikstofcrisis, die moeten beide worden aangepakt. Belangrijk is dat er nu eindelijk eens iets gaat gebeuren. We hebben een cruciale Raad van State-uitspraak gehad. We zijn nu vier jaar verder en er is helemaal niets gebeurd om de crisis aan te pakken."
"De provincie zit heel erg op het Rijk te wachten. En het Rijk belooft van alles en dat komt niet. De discussie gaat heel erg over wanneer we de doelen bereikt moeten hebben. En hoe die doelen eruit moeten zien en of dat 2030 of 2035 moet zijn. Ik zou zeggen: laten we vooral aan de slag gaan met het verkleinen van de veestapel. Weg bij die discussie en kijken wat we nu kunnen doen en aan de slag gaan."
'Laten we vooral aan de slag gaan met het verkleinen van de veestapel'
Luuk Folkerts, lijsttrekker Partij voor de Dieren Overijssel
Folkerts is ook kritisch op wat de provincie bijdraagt aan het oplossen van de stikstofcrisis. "Dat had een bepaalde voorinvestering gevraagd. Als je aan de slag gaat en bijvoorbeeld ook boeren moet uitkopen, dan heb je behoorlijke grote hoeveelheden geld nodig. We zijn natuurlijk niet arm in Overijssel. We hadden misschien wel aan slag kunnen gaan en de rekening vervolgens bij het Rijk kunnen neerleggen. We hebben als Provincie Overijssel nu ook weer een plan neergelegd bij de minister. Vervolgens gaan we weer zitten wachten."
Een halvering van de veestapel is volgens Partij voor de Dieren niet genoeg. "Ik zou heel graag willen dat we nu aan de slag gaan en de landbouw gaan saneren. Minder koeien, minder varkens, minder kippen en daar moet natuurlijk wel eerlijk mee omgegaan worden, met de huidige bedrijven. En dat zal geld kosten. Als je eerlijk kijkt naar wat er nodig is en wat de draagkracht is van onze provincie en binnen de grenzen van de ecologie, dan zal het nog meer zijn."
Om dat voor elkaar te krijgen, denkt Folkerts dat er meer boeren moeten komen in Overijssel. "We moeten op een andere manier gaan boeren. Er doet zich iets heel interessants voor. Er is een categorie dieren waarvan we als provincie de afgelopen jaren gezegd hebben 'stop op de groei', dat zijn de geiten. Wat je vervolgens ziet, is dat die melkprijs omhoog gaat. Ik spreek geitenboeren die blij zijn dat ze niet mochten vergroten, omdat ze nu rond kunnen komen van minder geiten."
Bang voor boze boeren voor de deur, is Folkerts niet. "Ik snap heel goed dat ze boos zijn. En volgens mij snappen de boeren heel goed dat het niet komt doordat de Partij voor de Dieren er is. Ik snap dat het heel irritant is om nu in te zien wat de Partij voor de Dieren eigenlijk al twintig jaar roept. Namelijk dat dit zo niet door kan gaan. Dat die veestapel kleiner moet en dat nu veel meer partijen dat gaan zien. Ik denk dat het belangrijker is dat die boeren wel even kijken hoe we hier zijn gekomen. Door de agrolobby's en de LTO's, het CDA en de VVD's. En ik denk dat daar die boosheid zich ook op zou moeten richten."

Natuurinclusief bouwen in steden

Als het aan Folkerts ligt, wordt het stedelijk gebied groter door juist daar nieuwe woningen te bouwen. "Waar wij beducht voor zijn, is woningen bouwen in het groen. Ik denk wel dat je ruimte maakt door de veestapel te verkleinen en daar niet zo intensief bezig te zijn, krijg je wel ruimte om te bouwen. Maar eerst zal er gekeken moeten worden naar bouwen binnen de bestaande kernen. En als tweede aan de randen van de bestaande bebouwde kommen."
En als adviseur duurzame energie weet Folkerts precies hoe hij dat wil. "De grootste klap om energieneutraal te worden, zit hem in minder verbruiken. Beter isoleren, betere woningen bouwen." En om dat te kunnen betalen, komt de provincie in beeld. "Het is een beetje bijzonder dat we door de oorlog in Oekraïne met de neus op de feiten worden gedrukt en zien dat de energie duur is geworden. Dat veel mensen nu zien dat het zo niet kan. En we hebben ook het fenomeen energie-armoede en daarin moet de provincie ook een rol spelen."

Windmolens erbij

Wat betreft het energie-opwekken, heeft de provincie nog wat werk te verrichten. En volgens de Partij voor de Dieren moeten er in ieder geval nog een paar windmolens bij. "Er moet vooral heel goed gekeken worden naar de locaties. Het geeft overlast, dat moeten we bekennen. Maar dat moeten we natuurlijk wel minimaliseren. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en de natuur. Dat je dus niet in die valkuil stapt dat je de molens wegzet op de plekken waar de mensen minder, maar de dieren er wel last van hebben."
Dat niet voorkomen kan worden dat er wel eens een vogel tegen een windmolen vliegt, beaamt Folkerts. "Maar dat wil niet zeggen dat we er onverstandig mee om moeten gaan en dat moeten opzoeken."
De Partij voor de Dieren behaalde in 2019 een zetel. In totaal werden er 15.850 stemmen (3 procent) uitgebracht op de partij. Die zetel werd ingenomen door Luuk Folkerts.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.