nieuws

Chauffeur monstertruck Haaksbergen vervolgd voor dood door schuld

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de chauffeur van de monstertruck vervolgen. De man die vorig jaar in Haaksbergen met zijn truck het publiek inreed, wordt dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. Ook de stichting Sterevenementen wordt vervolgd.
Door het ongeluk op 28 september 2014 kwamen drie mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. Advocaat Oude Breuil liet eerder al weten dat hij verwachtte dat het OM zijn cliënt dood door schuld ten laste zou leggen.
De Stichting Sterevenementen is de organisator van het evenement in Haaksbergen waar het ongeluk met de monstertruck gebeurde. De gemeente Haaksbergen wordt niet vervolgd. Met name burgemeester Gerritsen kreeg veel kritiek vanwege het verlenen van de vergunning. Twee weken geleden stapte Gerritsen op, omdat de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had.

Onderzoek is eind mei afgerond

Het onderzoek van het rechercheteam van de politie Oost-Nederland, onder leiding van het OM Oost-Nederland, is eind mei afgerond. Het onderzoek richtte zich op de vraag hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Er is enerzijds onderzoek gedaan naar de technische staat van het voertuig en het handelen van de chauffeur van de monstertruck tijdens de stunt. Anderzijds is er gekeken naar de vergunningverlening, de organisatie van het evenement en de afspraken rondom de veiligheid.

OM: sprake van grove schuld

Volgens het OM is er sprake van grove schuld, omdat aan beide partijen onvoorzichtig en laakbaar gedrag kan worden verweten bij het omgaan met de veiligheid ter plaatse en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt. De chauffeur wordt ook het niet adequaat handelen tijdens de stunt verweten. De evenementenorganisatie wordt als organisatie vervolgd, er zullen geen leden uit deze stichting als persoon worden vervolgd.
Beide verdachten zullen worden gedagvaard voor een zitting op 1 september 2015 bij de rechtbank in Almelo. Het zal daarbij in eerste instantie gaan om een zogenaamde regie-zitting. Daarbij wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar er wordt geïnventariseerd welke onderzoekswensen er nog zijn, bijvoorbeeld van de kant van de verdachten.
Het OM gaat de gemeente Haaksbergen of de betrokken ambtenaren niet vervolgen. Ambtenaren hebben strafrechtelijke immuniteit, waardoor het OM geen recht heeft om ze strafrechtelijk te vervolgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.