nieuws

Eilandkribben geplaatst in de IJssel ter hoogte van Deventer

In het kader van het project ruimte voor de rivier is de Combinatie IJsselfront gisteren begonnen met de aanleg van zeven eilandkribben in de IJssel bij Deventer.
De kribben die evenwijdig aan de vaargeul komen te liggen worden geplaatst tussen de Wilhelminabrug en de aanlegplaats van de veerpont ter hoogte van de Welle. De werkzaamheden duren ongeveer tien weken. 
De eilandkribben worden, zoals de naam al aangeeft, als een eilandje parallel aan de oever in de rivier aangebracht. Deze kribben begeleiden de stroming in de IJssel, waardoor verzanding zoveel mogelijk wordt voorkomen. De vaargeul blijft beter op diepte waardoor er minder gebaggerd hoeft te worden. Tot nog toe werden kribben altijd haaks op de rivierstroming aangelegd.
De aanleg is gunstig voor de vaarwegkwaliteit, maar ook voor de natuurwaarden. Traditionele haakse kribben veroorzaken namelijk kolken, waardoor de locaties tussen de kribben minder geschikt zijn voor planten en vissen.
De aanleg van de kribben vindt plaats vanaf een kraanschip en bestaan uit een kern van steen die afgedekt wordt met zware breukstenen. De eilandkribben zijn uniek in Nederland, omdat deze nog niet eerder toegepast zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.