Begraven in de natuur: misschien gaat het gebeuren in Fortmond

Op diverse plekken in Nederland verschijnen natuurbegraafplaatsen. Dat zijn plekken waar je voor eeuwig midden in de natuur begraven ligt. Overijssel heeft er nog niet een, maar wellicht komt er binnenkort in Fortmond zo'n laatste rustplek bij de oude steenovens. Veel weerstand tegen de plannen zijn er niet. Ook in Bathmen wordt nagedacht over de mogelijkheden maar hier is de weerstand groter.

Frisse kijk op leegstand

Het plan voor een begraafplaats in de steenfabriek van het jonge ontwerpteam Team H+A+P won in maart de provinciale prijsvraag Ruimte voor Ruimdenkers, voor een frisse kijk op leegstand in Overijssel. De gemeente Olst-Wijhe en Staatsbosbeheer zijn erg enthousiast over het idee, waardoor de kans groot is dat het plan wordt uitgevoerd.

De monumentale fabrieksgebouwen en het natuurgebied in een bocht in de IJssel blijven zo onderhouden en beschermd. Ook kan de eigenaar inkomsten halen uit het gebied dat tot nog toe alleen maar geld kostte. De provincie ziet zelfs mogelijkheden voor meer leegstaande steenfabrieken.

Voorbeeld buiten Overijssel

In het Drentse Eext is een deel van het landgoed Heidehof tot natuurbegraafplaats Hillig Meer aangewezen. Mensen mogen zelf een plekje in het bos uitzoeken. De plek heeft een eeuwigdurend grafrecht, waardoor het stukje natuur van die plek gewaarborgd wordt. De natuur mag de kleine markering van het graf overnemen en daardoor lijkt het gewoon bos en geen begraafplaats.

Meer over dit onderwerp:
Fortmond Bathmen natuurbegraafplaats Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren