nieuws

Aardbeien in Overijssel groeien en glimmen als nooit te voren

De aardbeienoogst in Overijssel zorgt voor glimlachende telers. "We zijn tevreden, de weersomstandigheden zijn prima tot nu toe", zegt Richard Kalter uit IJsselmuiden.
Kalter teelt de zomerkoninkjes in zijn kassen in de Koekoekspolder. Voor veel mensen was het voorjaar te fris, maar Kalter en zijn aardbeien glimmen er juist van. "Een aardbei groeit het best bij een dagtemperatuur van 17 graden met veel zon en 's nachts flinke afkoeling. En die omstandigheden hebben we veel gehad de laatste tijd."

Aardwarmte heeft ook geholpen

De teler uit IJsselmuiden heeft al veel aardbeien kunnen plukken en verkopen. De aardwarmte waar hij op zijn bedrijf gebruik van maakt, heeft daarbij ook geholpen. "In het voorjaar hebben we veel profijt gehad van de aardverwarming", zegt hij. "Maar we zijn nog niet klaar met de oogst. Er komen nog heel veel mooie zomerkoninkjes aan."
De Overijsselse buitentelers van aardbeien verwachten aan het einde van deze week volop te kunnen gaan plukken. Door de nachtelijke vrieskou van de laatste tijd zijn deze aardbeien iets later dan anders. Ook deze telers verwachten een goede oogst met kwalitatief goede aardbeien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.