Nieuws

Raalte schrikt: verbouwing gemeentehuis tweeëneenhalf keer zo duur

Gemeentehuis Raalte
Gemeentehuis Raalte © RTV Oost
Raalte is zich een hoedje geschrokken van de verbouwingskosten van het gemeentehuis. Een tussentijdse berekening van de werkzaamheden wijst uit dat de verbouwing 10,8 miljoen gaat kosten. Dat is ruim tweeëneenhalf keer zo duur dan begroot. Bij het uitwerken van de plannen blijkt dat er veel meer werkzaamheden moeten worden verricht, onder meer om het gemeentehuis geschikt te maken voor verhuur.
Burgemeester en wethouders van Raalte hebben besloten pas op de plaats te maken met de verbouwing van het gemeentehuis en de voorbereiding daarvan stil te leggen. Het college wil eerst in gesprek met de gemeenteraad om af te stemmen hoe het nu verder moet.
Een impressie van de beoogde herinrichting van het gemeentehuis
Een impressie van de beoogde herinrichting van het gemeentehuis © Impressie gemeente Raalte

Geschikt voor verhuur

De gemeente Raalte nam een jaar geleden het besluit om het gemeentehuis te verduurzamen, te moderniseren en een deel van het gebouw geschikt te maken voor verhuur aan derden. De raad trok daarvoor een bedrag van 4 miljoen en 70 duizend euro euro uit. Het bijgestelde financiële beeld laat zien dat er fors meer in de buidel getast moet worden. Als alle werkzaamheden moeten worden uitgevoerd zoals in het verbouwingsplan was uitgewerkt dan is een bedrag van 10.780.000 euro nodig. Dat vraagt om een extra investering van 6.710.000 euro bovenop de 4.070.000 euro die al opzij was gelegd.
De toename aan kosten bestaat uit zaken die niet voorzien of niet geraamd waren. Daarnaast gaan de verduurzaming, aanpassingen aan het binnenklimaat van het gebouw en de herinrichting van de werkomgeving flink meer kosten. Ook zijn in de verbouwing onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald. Last but not least spelen de recente prijsstijgingen in de bouwsector een grote rol bij het opstellen van de rekening.

Uitstel of afstel

Het college van burgemeester van wethouders is in ieder geval dusdanig geschrokken van het nieuwe kostenplaatje dat het in overleg met de gemeenteraad wil bepalen of Raalte wel verder moet op de ingeslagen weg dan wel moet afzien van de verbouwingsplannen. Uitstellen en zelfs ook afstellen kan, omdat de gemeente nog geen financiële verplichtingen was aangegaan met betrekking tot het uitvoeren van werkzaamheden.
De gemeente blijft wél verantwoordelijk voor de huisvesting van de huurders van werkruimte in gemeentehuis. En kan vanuit dat oogpunt niet strepen in kosten die te maken hebben met de inrichting van het huurdersdeel van het gemeentehuis en de huisvesting van deze huurders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.