Nieuws

Villabewoner Willemsoord jaren de cel in voor Mexicaans methlab

De villa in Willemsoord waar het drugslab zat
De villa in Willemsoord waar het drugslab zat © Wilbert Bijzitter
Een oud-bewoner van een villa in Willemsoord (Steenwijkerland) is veroordeeld tot ruim tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf. Zijn voormalige huis werd gebruikt als crystal methlab. Er werd bijna 500 liter basisolie van de uiterst verslavende drug gevonden.
De inval was in het voorjaar van 2020. De politie had een anonieme tip binnengekregen dat in de fraaie villa een drugslab was gevestigd. Op het moment van de inval was de oud-bewoner van 67 jaar in z'n eentje aanwezig. Hij werd in de boeien geslagen.

Miljoenen euro's

In een schuur, overkapping en kelder werden grondstoffen, basisolie en eindproduct gevonden met een waarde van vele miljoenen euro's.
Telkens heeft de bewoner volgehouden dat hij onder druk werd gezet door Mexicanen. Die waren volgens hem onder valse voorwendselen bij hem terechtgekomen. Ze zouden van een TV-productiebedrijf zijn en de schuur afhuren.

Pablo IceCobar

De man stelt er eerst geen kwaad in te hebben gezien en zelfs een aantal Spaans sprekende mannen in huis te hebben genomen, die hij voorzag van eten. Toen hij er naar eigen zeggen achter kwam dat het foute boel was, kon hij niet meer terug. Hij stelt bedreigd te zijn door twee Mexicaanse broers.
Uit het politiedossier blijkt dat er inderdaad sprake kan zijn geweest van aanwezigheid van Mexicaanse drugscriminelen. Het lijkt er sterk op dat het lab werd gerund door een Mexicaan die zichzelf op encrypted communicatieapps 'Pablo IceCobar' noemt. Doelend op de oud-drugsbaron Escobar en de drug Crystal Meth, die ook wel ICE wordt genoemd. Volgens justitie was Pablo IceCobar één van de grootste meth-producenten van Europa.

Drugskoks

De rechtbank stelt in het vonnis ervan overtuigd te zijn dat de 67-jarige villabewoner niet de grote ‘baas’ achter het drugslaboratorium in Willemsoord was. Wel zijn de rechters van oordeel dat hij niet kan worden gezien als een ondergeschikte die enkel zijn ruimtes verhuurde en onderdak bood aan ‘drugskoks’.
De reden daarvoor is dat hij ook verschillende werkzaamheden in het drugslaboratorium uitvoerde, blijkt uit verschillende chats. Zo woog en controleerde hij drugs en grondstoffen. Daarnaast controleerde hij de ‘drugskoks’, voorzag hij hen van levensmiddelen en haalde en bracht spullen.

Stacaravan

Tegen de oud-bewoner was vier jaar cel geëist. De rechtbank ziet dat hij erg heeft geleden onder de omstandigheden. Zo moest hij noodgedwongen de fraaie villa verlaten en heeft de vele media-aandacht hem belemmerd in de wederopbouw van zijn leven na zijn tijd in voorarrest. Hij woont tegenwoordig in een stacaravan, maar moet nog een deel van zijn straf uitzitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.