Nieuws

Exploderende blusser zet brandweer op scherp: "Waar zijn ze nog meer?"

Brandweerman geeft een demonstratie van de Blusbom in 2009, als hij net nieuw is
Brandweerman geeft een demonstratie van de Blusbom in 2009, als hij net nieuw is © ANP / Klaas Fopma
"Ik heb het vol verbazing aangehoord", zegt brandweerwoordvoerder Marcel Kamphuis. De grote brand bij zorgcentrum Krönnenzommer bleek veroorzaakt door een of meerdere aerosol blussers. De brandweer begint een onderzoek naar de brandblussers en waar ze nog meer worden gebruikt. "Dit is compleet nieuw voor mij."
Door: Nout Peper
Het was chaos bij zorgcentrum Krönnenzommer in Hellendoorn, op 13 november vorig jaar. Er is brand uitgebroken en zestig mensen moeten halsoverkop naar buiten, sommigen in rolstoelen of ziekenhuisbedden. Twee mensen worden naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hebben ingeademd.

Ontstekingsmechanisme

Sinds vandaag weten we de vermoedelijke oorzaak van de brand: één of meerdere aerosol blussers. Specifiek gaat het om het type dat in de volksmond een 'blusbom' wordt genoemd.
Dit zijn brandblussers die je naar het vuur gooit en die vervolgens kleine waterdruppeltjes afgeven. Ze worden geactiveerd met een ontstekingsmechanisme. Daar ging het waarschijnlijk mis.
"Na de ontsteking volgt een kleine explosie", zegt Marcel Kamphuis, woordvoerder bij Brandweer Twente. "Normaal wordt die direct door de blusser geblust, maar dat ging hier fout."
Een demonstratievideo van de blusbom:
Dit type blusser wordt volgens Kamphuis niet vaak voorgeschreven. "Maar er zijn wel bedrijven en instellingen die ze hebben aangeschaft. We willen nu inzichtelijk krijgen waar ze zitten en beter begrijpen we ermee om moeten gaan. Moeten we mensen waarschuwen voor de blussers? Dat weten we nog niet." Het is ook nog niet duidelijk of de blussers verkeerd zijn gebruikt of dat er een defecte tussen zat.

Brand in zorgcentrum

De chaos in het zorgcentrum begon toen een bewoner per ongeluk een aerosol blusser activeerde. Dit triggerde het brandalarm, waarna de branddeuren dichtgingen en de brandweer werd gewaarschuwd.
Toegesnelde BHV'ers zegen de aerosol-wolk aan voor rook en gooiden vier nieuwe blussers naar de 'rook'. Eén kwam bij een bekleed zitje terecht, die in brand vloog waarna de grote brand ontstond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.