Nieuws

Kijk hier de Grote Twentse Carnavalsoptocht terug: "Dit is het hoogtepunt van de carnaval"

Archiefbeeld
Archiefbeeld © RTV Oost
Er wordt weer volop carnaval gevierd in Overijssel en RTV Oost is erbij. De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal, een grote bonte stoet met praalwagens en andere creatieve uitingen van enthousiaste loopgroepen, duo’s en eenlingen. Tienduizenden mensen stonden vanmiddag langs de kant. Thuis kun je de optocht hier terug zien.
Het was vanmiddag rond kwart over twaalf toen de spanning bij de meeste deelnemers aan de carnavalsoptocht in Oldenzaal een hoogtepunt bereikte. Een kwartiertje voor de start was het. Maanden is er vaak aan de praalwagens gebouwd en dit is dan toch de dag waarop het moet gebeuren.
Ook Bram van carnavalsvereniging de Keurnmaiers uit Rossum was er klaar voor. De vereniging is vandaag in Mexicaanse sferen want alles draaide om de dia de muertos, de dag van de doden. Klinkt een beetje luguber misschien, maar in Mexico is dat een ware feestdag, benadrukt Bram. Hij is net als de andere leden van de carnavalsvereniging uitgedost in een geel pak met doodskoppen.

Skeletten

Ook hij voelt wel de spanning. "We hebben maanden aan de wagen gebouwd. We zijn in augustus begonnen. Eerst eens per week en daarna steeds vaker." Of de wagen, uitgedost met skeletten in Mexicaanse jurken, nog in de prijzen gaat vallen, interesseert Bram niet zoveel. "Elke klassering is mooi."
Maanden hebben deelnemers gestoken in het bouwen van de wagen en het naaien van de kleding.
Maanden hebben deelnemers gestoken in het bouwen van de wagen en het naaien van de kleding. © RTV Oost
Rijen dik staat het in het centrum van Oldenzaal en dat leverde nog wat consternatie op. De optocht moest even stil houden. Nou, even? Tien minuten stond de stoet stil, omdat de wagen van de Vennemuskes was vastgelopen. De wagen haalde een bochtje niet. Er moest meerdere keren gestoken worden om uiteindelijk toch door te kunnen rijden. De tien, vijftien mensen die naast de wagen liepen als 'wagenbegeleiders' konden er ook niet veel aan doen. Uiteindelijk lukte het dan toch om door te rijden.
Bij de praalwagens ging de eerste prijs tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht naar De Sjeesköttels uit Rossum met 'De Sjeesköttels schrieft a 33 joar (pre)historie. Bij de grote groepen was De Pauwervrouwen uit Rossum de winnaar met 'Weersvoorspelling 100% kans op purple rain'. De Lichtgewichten uit Oldenzaal gingen er met de winst vandoor bij de kleine groepen met 'Vreemde Vogels'. En bij de één- en tweelingen won WOOOS uit Denekamp met 'Drek-Queen'.

Smalle weg of brede wagen?

"Bochtje net iets verkeerd ingeschat", zegt wagenbeleider Arjen. "En dan is het mis. De chauffeur ziet niet al te veel. Die kijkt door een brievenbus, dat is ongeveer zijn uitzicht. Dat blijft toch lastig." En dan is er volgens Arjen nog een reden waarom het niet altijd even makkelijk gaat. "Ik denk dat de wegen elk jaar een beetje smaller wordt." Of worden die wagens breder? "Nee, de wegen worden smaller", klinkt het gedecideerd.
OIdenzaal hield vooraf rekening met zo'n honderdduizend toeschouwers in de stad voor de Grote Twentse Carnavalsoptocht. Een opvallende verschijning tussen die enorme mensenmassa was een piraat, met een krokodil op de rug. Dat kon er natuurlijk maar één zijn: "Kapitein Haak, aldus de man die een opblaaskrokodil, ingepakt in papier maché op zijn rug had geplakt.
Drukte in Oldenzaal bij de Grote Twentse Carnavalsoptocht
Drukte in Oldenzaal bij de Grote Twentse Carnavalsoptocht © RTV Oost
Daar hadden de mensen achter hem wel een beetje last van. "Dan moet je maar op tijd zijn", aldus de piraat die carnaval met de paplepel ingegoten heeft gekregen. "Mijn ouders hebben hier jaren gelopen als één- en tweelingen." De mooiste carnavalswagen? "Ik heb al een paar kippenvelmomenten gehad, maar ik kan nog niet zeggen welke de mooiste is. Ik heb nog niet alles gezien."

Siepel Jonkers

Intussen springen de Siepel Jonkers lekker rond in de optocht door Oldenzaal. "Om half tien zijn we in de bus vertrokken naar Oldenzaal", zegt een vrouw die is uitgedost in een roze hesje met een groen jurkje. "Dit is dik feest. Vanavond worden wij groots ingehaald in Ootmarsum. Dat is een groot feest, maar dat is dit ook al. Het is het hoogtepunt van het carnaval."
Een van de wagens die vanmiddag in Oldenzaal te zien was.
Een van de wagens die vanmiddag in Oldenzaal te zien was. © RTV Oost
De wagen van de Siepel Jonkers heeft als thema snoep. "Verderop lopen nog cupcakes. Het is mooi dat we hier met z'n allen op straat kunnen staan. We doen dit met een hele groep."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.