Nieuws

Spoor aangepakt: directe trein tussen Zwolle en Münster moet vanaf 2030 rijden

Met de trein van Zwolle, via Enschede, naar Münster: het moet over een jaar of zeven mogelijk zijn. Er wordt nu geld uitgetrokken om een bovenleiding tussen Enschede en Gronau aan te leggen, waardoor er straks een snellere trein kan rijden. Ook het spoor tussen Almelo en Mariënberg krijgt bovenleidingen, waardoor er over een paar jaar snellere, elektrische treinen rijden. De reiziger profiteert, met een kortere reistijd en minder vaak overstappen.
Over het 'upgraden' van de spoorlijn tussen Zwolle en Münster wordt al jaren gesproken, maar nu is er ook daadwerkelijk geld beschikbaar. "De eerste stappen zijn gezet", zegt gedeputeerde Bert Boerman van Overijssel verheugd. "Het elektrificeren van de lijn tussen Enschede en Gronau is een belangrijk punt. De stootblokken op station Enschede gaan weg, waardoor de trein straks door kan gaan rijden naar Zwolle."
Maar snel gaan de veranderingen niet, erkent Boerman. "Je moet toch in spoortermen denken: het zal vanaf 2030 of 2031 mogelijk zijn om met de directe trein van Zwolle naar Münster te reizen."

Drie 'oude' trajecten

Op drie trajecten in Overijssel rijden er nu nog dieseltreinen, omdat het spoor er niet geëlektrificeerd is. Het gaat om de spoorlijn tussen Almelo en Marienberg, Oldenzaal-Hengelo-Zutphen en de lijn van Enschede naar Gronau.
De trajecten:
Trajecten met dieseltreinen in Overijssel
Trajecten met dieseltreinen in Overijssel © RTV Oost
De lijn Almelo-Mariënberg krijgt bovenleidingen, weet Boerman. "Dat staat wat mij betreft buiten kijf, dat gaan we doen met elkaar. We zijn nu ook met de studies bezig."

Profijt voor reiziger

Maar over de verbinding tussen Oldenzaal, Hengelo en Zutphen is nog geen duidelijkheid. Er waren eerder testen met een batterijtrein in Overijssel, maar die manier van vervoer blijkt veel duurder uit te vallen dan eerder berekend. De batterijtrein staat voorlopig dan ook op een zijspoor, al wil Boerman de komst van de trein nog niet helemaal uitsluiten. "Het kan een batterijtrein worden, een waterstoftrein of toch elektrificatie."
De reiziger moet vooral profiteren van de veranderingen. Door het spoor te elektrificeren kunnen er snellere treinen rijden, kunnen de voertuigen sneller optrekken en is de reiziger dus minder lang onderweg. De aanpassingen zijn ook goed voor het milieu: zo maken de 'vervuilende' dieseltreinen plaats voor de milieuvriendelijkere elektrische treinen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.