Nieuws

D66 wil landbouw op de schop: "Dat is het eerlijke verhaal en dat doet pijn"

Renilde Huizenga, lijsttrekker D66 Overijssel
Renilde Huizenga, lijsttrekker D66 Overijssel © RTV Oost
"Wij zeggen niet dat we minder boeren willen, maar wel minder vee", zegt Renilde Huizenga, lijsttrekker van D66 Overijssel. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet volgens haar de hele keten op de schop. "We moeten als consument er bewust van zijn dat als wij maar eindeloos importvoedsel blijven kopen en online eten bestellen, dan krijgt die boer niet een eerlijke prijs voor zijn product."
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag Renilde Huizenga van D66.
Het Verkiezingsverhoor met Renilde Huizenga, lijsttrekker D66 Overijssel
Huizenga woonde onder meer in Afrika en merkte daar dat goed omgaan met de natuur van belang is. "Ik werd wakker omdat de zon op kwam en ging naar bed omdat de zon onder ging. Daar gaat het echt om de basis: water en goed omgaan met de natuur. Wij zijn onderdeel van die natuur. En ik zie dat we nu heel ver af staan van de natuur. We moeten daar zuiniger mee omgaan."
Hoewel de omgang met de natuur op dit moment veel onder de aandacht komt, merkt Huizenga dat het ook veel tegenstellingen creëert. "Onze leefomgeving is enorm belangrijk voor hoe wij functioneren. Er komen allerlei crisissen op ons af. We kunnen niet altijd maar meer willen vragen van de omgeving."
Renilde Huizenga groeide op in Friesland, studeerde Bedrijfskundig management in Groningen en reisde de hele wereld over. Ze woonde en werkte in onder meer Amsterdam, maar ook in Afrika, was buitensportinstructrice, skilerares en verzorgde de inkoop voor hotels en avontuurlijke rondreizen. Daarna specialiseerde ze zich in projectmanagement, omgevingsmanagement en communicatie. Inmiddels woont ze al ruim tien jaar in Zwolle. Sinds 2019 is ze Statenlid in Overijssel.

Gedwongen uitkoop boeren

Een van die problemen, is stikstof. Als het gaat om het verplicht uitkopen van boeren, wijst Huizenga naar Den Haag. Wel vindt ze dat er snel iets moet gebeuren. "Het eindeloos praten en uitstellen, helpt niet. Als we vooruit willen, dan moeten we die eerste stappen maken. Uiteindelijk weten we allemaal dat we het anders moeten doen. Ik denk dat het gros van de boeren ook weet dat we een andere kant op moeten en dat het systeem niet houdbaar is. Maar die hele kringloop en dus ook de hele keten moet dan veranderen. En dat betekent dus ook dat boeren die wel een duurzame stap willen maken, dat die daar ook een verdienmodel mee moeten kunnen creëren."
We willen de boeren geen onrecht aandoen door ze te dwingen
Renilde Huizenga, lijsttrekker D66 Overijssel
'Het anders doen' is volgens Huizenga kringlooplandbouw. "De afgelopen jaren hebben we een beleid gevoerd van 'meer, meer en meer'. Ik geloof echt in een circulaire economie. Ik ben ook econoom en als ik kijk naar ons economisch systeem, moeten we veel meer denken in een kringlooplandbouw. Een andere vorm van boeren. Ik denk dat het tijd is om nu gewoon te beginnen."
De D66-lijsttrekker ziet het liefst lokale verkoop. "We moeten als consument bewust zijn dat als wij maar eindeloos importvoedsel blijven kopen en online eten bestellen en karretjes bij ons voor de deur laten bezorgen met ons eten, dan krijgt die boer niet een eerlijke prijs voor zijn product."

Halvering veestapel

D66 roept in Den Haag om halvering van de veestapel, zo stellig wil de Overijsselse lijsttrekker niet zijn. "Ik ben ervan overtuigd dat we minder vee moeten hebben. Wij zeggen niet dat we minder boeren willen hebben. Ik denk dat we naar een kringlooplandbouw moeten en boeren moeten compenseren voor wat ze kwijtraken. Als er maatregelen getroffen kunnen worden voor biodiversiteit, zoals houtwallen, waardoor er minder land overblijft voor boeren om te kunnen bewerken, dan moet er gecompenseerd worden."
Juist boeren kunnen voor haar die omslag maken. "Zij weten het meest van de natuur en staan er het dichtst op. De mensen in de stad staan er het verst van af. Er wordt vaak gesproken over de kloof tussen stad en platteland. Ik zou meer willen verbinden. Dat ook de mensen die in de stad wonen, meer weten over wat er gebeurt op het platteland. Maar dan moeten we elkaar wel de hand reiken."
Dat is het eerlijke verhaal en dat doet pijn
Renilde Huizenga, lijsttrekker D66 over het verkleinen van de veestapel
Dat die kloof juist door D66 is veroorzaakt door de uitspraken over halvering van de veestapel, vindt Huizenga niet. "Dat is het eerlijke verhaal en dat doet pijn. Verandering is altijd ingewikkeld. Wij zijn een progressieve partij en zeggen: kijk niet alleen naar het behouden van de situatie, maar kijk vooruit. Het beleid is de afgelopen jaren in stand gehouden door partijen als het CDA. Dan is het pijnlijke boodschap als wij zeggen dat we moeten veranderen."

Flats en ander openbaar vervoer

Om de woningnood op te lossen, wil D66 juist de Overijsselse steden groter maken. Maar dan wel door in te breiden. "Dat betekent dat je eerst in de oude omgeving kijkt of er nog ruimte is. En misschien moet je dan wel meer de hoogte in."
Meer wegen zodat mensen de stad uit kunnen, wil D66 niet. "Wij willen wel betere doorstroming van de wegen die er liggen en meer verkeersveiligheid. We willen meer overgangen creëren, waardoor er snellere doorstroming is en geen opstoppingen zijn. Dat betekent dat de maatregelen die je doet niet zitten in meer wegen, maar dat geld benut voor beter openbaar vervoer zodat je makkelijker van A naar B kunt komen. Mobiliteit zien wij als een voorziening om van de ene naar de andere plek kunt komen. En dan gaat het er niet om hoe dat kan. En dan het liefst zo duurzaam mogelijk. Dat begint met lopen en fietsen, dus we willen ook meer fietssnelwegen."
'Laat geen onrendabele buslijn rijden, zorg voor vraaggestuurd openbaar vervoer'
Renilde Huizenga, lijsttrekker
Als het aan D66 ligt, gaat het openbaar vervoer op de schop. "Niet dat we minder openbaar vervoer willen, dat niet. Maar geen onrendabele buslijnen. Grote bussen waar twee mensen in zitten. Dat geld kun je beter benutten voor andere concepten van vervoer. Zorg voor vraaggestuurd openbaar vervoer. Dat mensen wel van A naar B kunnen komen, misschien met kleinere busjes."

Rechts-populistisch

Mocht D66 de mogelijkheid hebben om in het bestuur van de provincie terecht te komen, dan gaat het niet deelnemen met rechts-populistische partijen.
"Ik noem geen namen. We hebben gezien dat bij de vorige verkiezingen Forum voor Democratie heel groot werd. Ik heb wel gemerkt dat die deze periode veel populistische uitspraken hebben gedaan. En er zijn meer partijen waar het niet voor de hand liggend is dat wij daarmee gaan samenwerken. Maar ik zie wel dat het nodig is verbinding te hebben. Dus als we verder willen, moeten we met iedereen in gesprek."
D66 kreeg vier jaar geleden net geen 6 procent van de stemmen. De 30.221 stemmen waren goed voor drie zetels. Naast Renilde Huizenga zaten Wybren Bakker en Peter Schouten in de Statenfractie van D66.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.