Nieuws

PVV wil minder migratie en vasthouden aan traditie: "Meer mensen is meer druk op de natuur"

Sebastiaan Stöteler, lijsttrekker PVV
Sebastiaan Stöteler, lijsttrekker PVV © RTV Oost
"Behandel een ander gelijk uzelf behandeld wil worden", zegt Sebastiaan Stöteler, lijsttrekker van de Overijsselse afdeling van de PVV. Hij noemt zichzelf 'geen gerechtsdeurwaarder die de deur intrapt en de tv meeneemt', maar juist iemand die het gesprek aangaat. En zo wil hij ook in het provinciehuis het nodige voor elkaar krijgen.
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag Sebastiaan Stöteler van de PVV.
Sebastiaan Stöteler uit Almelo is in het dagelijks leven gerechtsdeurwaarder. Sinds 2018 is hij fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van Almelo. In 2021 deed hij een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. Stöteler stond op plek 25, de PVV behaalde 17 zetels en dus was er geen plek voor hem in Den Haag.
Eigen schuld, noemt Stöteler de huidige stikstofcrisis. "De regels, daar zijn wij zelf debet aan geweest. Wij hebben bij die habitatrichtlijn heel veel postzegeltjes natuur aangewezen. Maar dat deden we toen we hier met Nederland met vijftien miljoen mensen woonden. Met de immigratiecijfers sinds de jaren negentig wonen we hier met achttien miljoen mensen. Je kunt niet verwachten dat je met twintig procent meer mensen de natuur in stand kunt houden op het oude niveau."
En dus is het 'een administratieve crisis'. "Dat is te zien aan hoe we een paar jaar geleden van honderddertig naar honderd kilometer per uur gingen op de snelweg zodat we 75.000 woningen konden bouwen. Als het daadwerkelijk om de stikstof was gegaan, hadden we eerst de stikstofuitstoot en -depositie moeten reduceren voordat we die woningen gingen bouwen. Maar nu ging de snelheid naar beneden en konden we meteen bouwen."
Je kunt niet de massa-immigratie door laten gaan. Meer mensen is meer druk op de natuur.
Sebastiaan Stöteler, lijsttrekker PVV Overijssel
Van gedwongen uitkoop, wil Stöteler dan ook niets weten. In plaats daarvan wil hij dat de boeren helpen met beleid maken. En dat willen ze volgens hem ook. "Maar dan moet je ze niet de nek omdraaien door bestemmingsplannen te wijzigen van zaken waar ze nu hun brood mee verdienen en straks niet meer kunnen. In overleg met de boeren is heel veel mogelijk. Het is nu vooral op modellen en administratie berekend. Maar we moeten kijken, met de voeten in de klei, hoe de natuur er aan toe is en wat we kunnen doen om de natuur te verbeteren. Je kunt niet de massa-immigratie door laten gaan. Meer mensen is meer druk op de natuur."
Volgens Stöteler zegt hij daarmee niet dat vluchtelingen de schuld zijn van het stikstofprobleem. "Immigratie is niet alleen vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten, maar alles bij elkaar. We leven met steeds meer in Nederland, op dit kleine stukje van de wereld. Dan kun je niet verwachten dat je met meer mensen de natuur in stand kunt houden."

'Woningtekort door migratie'

"Wij zitten hier vooral voor de inwoner van Overijssel en de Nederlander. Wij zitten hier niet voor de mensen uit Syrië, Afghanistan en Marokko en overal waar ze vandaan komen. We zitten hier ook niet voor de arbeidersmigranten uit Bulgarije, Polen en Tsjechië. Wij zitten hier voor de mensen die voor ons gekozen hebben en die mensen wil ik juist op een correcte manier behandelen en dat gebeurt op dit moment te weinig."
Wij zitten hier voor de mensen die voor ons gekozen hebben en die mensen wil ik juist op een correcte manier behandelen
Sebastiaan Stöteler wil er voor de Overijsselaar zijn
Volgens de lijsttrekker van de PVV wordt er te weinig nagedacht over de huisvesting van arbeidsmigranten. "Als er mensen vanuit Korea komen om even bij Samsung te werken, daar heeft volgens mij niemand last van. Die mensen vinden onderdak in hotels, dat wordt allemaal geregeld door de werkgever. Zo hoort het eigenlijk."
Maar wat er nu volgens Stöteler te vaak gebeurt, is dat er niets wordt geregeld. En in het stoppen van de migratie, zit volgens hem ook een belangrijk gedeelte van het oplossen van de woningnood. "Die arbeidsmigranten komen vanwege het Schengenakkoord gewoon onze kant op. Die kunnen hier aan het werk in de tuinbouw, maar wat betreft woningen: 'zoek het uit'. En we hebben al te weinig woningen."

Tradities in ere houden

In het verkiezingsprogramma is veel aandacht voor tradities. En daar hoort volgens Stöteler ook Zwarte Piet bij. "De PVV is voor vrijheid en voor onze cultuur. Wij willen onze tradities, zoals Zwarte Piet, en onze vrije samenleving behouden. De richting die onze vrije samenleving nu op gaat, is die van onderdrukking, onvrijheid en niet meer mogen zeggen wat je wil."
"Zwarte Piet is honderden jaren onderdeel geweest van onze samenleving. En nu moet dat ineens vanwege het 'wokeïsme' wat uit Amerika is komen overwaaien, wijken. De paasvuren moeten nu in een keer wijken wegens stikstof. Terwijl we dat decennialang hebben gedaan. En de heide op de Veluwe steken ze gewoon in de brand."
Het Verkiezingsverhoor met Sebastiaan Stöteler, lijsttrekker PVV Overijssel
De PVV kwam twaalf jaar geleden nieuw in de Provinciale Staten van Overijssel als op drie na grootste partij. De partij behaalde vier zetels. Vier jaar later, in 2015, kwam daar nog een zetel bij. Bij de laatste verkiezingen in 2019 moest de partij weer een stap terug doen, het behaalde drie zetels met zeven procent van de stemmen (37.582 stemmen). Die zetels werden Sebastiaan Stöteler ingenomen door Jeanet Nijhof-Leeuw en Joeri Pool.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.