Nieuws

JA21 wil drie grote natuurgebieden in Overijssel: "De bus moet in z'n achteruit"

Fred Kerkhof, lijsttrekker JA21
Fred Kerkhof, lijsttrekker JA21 © RTV Oost
"Je moet niet te veel roepen wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan." Als het aan Fred Kerkhof, lijsttrekker van JA21 ligt, wordt dat de tendens in het provinciehuis na de komende verkiezingen. En dus wil hij investeren in de N-wegen, minder Natura2000-gebieden en kernenergie.
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag JA21-lijsttrekker Fred Kerkhof.
Hoewel de partij nieuw is in Overijssel, is Fred Kerkhof uit Tuk geen onbekende in de Statenzaal. Op dit moment is hij nog Statenlid van Fractie Mooi Overijssel. Daarvoor zat in de Staten namens 50PLUS. In 2020 verliet Kerkhof die partij en ging hij hij samen met Statenlid Chilion Snoek verder als de onafhankelijke partij Fractie Mooi Overijssel.
Hoewel Kerkhof al meerdere partijen heeft 'versleten', is hij naar eigen zeggen gewoon zichzelf. "Partijen worden in de grondwet helemaal niet genoemd en zijn helemaal niet interessant. Het is slechts een vehicle om mensen ergens naar binnen te krijgen. Je wordt ook gekozen op naam. Dus partijhoppen bestaat formeel niet. Ook het stelen van zetels, zetelroof, bestaat niet. Ik ben de politiek ingegaan vanwege het feit dat ik iets wil doen voor een aantal mensen, in dit geval de inwoners van Overijssel."
Het Verkiezingsverhoor met Fred Kerkhof, lijsttrekker van JA21
Als Statenlid wil Kerkhof vooral volksvertegenwoordiger zijn. "Dat impliceert dat ik heel veel moet gaan luisteren naar onze inwoners en dat doe ik ook. En aan de hand van wat onze inwoners willen daadwerkelijk acteren."

Drie grote natuurgebieden

JA21 wil minder Natura2000 in Overijssel. En dat moet volgens Kerkhof niet verward worden met dat de partij minder natuur wil. "We zijn tegen hoe de Natura2000-gebieden tot stand zijn gekomen. Wij zijn een grote voorstander van drie grote natuurgebieden in Overijssel, bijvoorbeeld de Weerribben-Wieden, de Sallandse Heuvelrug en iets in Twente zoals Engbertsdijksvenen of het coulisselandschap. Dat er natuur blijft in die andere 22 gebieden is prima, maar daar moet je niet zo streng met de regelgeving omgaan."
Volgens Kerkhof heeft het loslaten van de beschermde status van gebieden geen grote invloed op de natuur. "Stikstof waait kilometers ver weg. En als je gaat meten in plaats van alleen maar te werken met modellen, dan zal je zien dat er op 250 meter van het boerenbedrijf al helemaal geen ammoniak- en stikstofdepositie meer is. De natuur staat helemaal niet zo onder druk als wij zeggen."
Als het aan JA21 ligt wordt de bus niet geparkeerd, maar in z'n achteruit gezet om het stikstofprobleem op te lossen. "Zorgen dat we gaan werken met normen en meten en niet met getalletjes uit een vaag rekenmodelletje."

Druk op woningmarkt

Om de woningnood op te lossen, wil JA21 een noodwet in laten treden zodat er gebouwd kan worden. Waar die woningen moeten komen, is volgens Kerkhof afhankelijk van waar mensen willen wonen.
"Op dit moment zien we dat mensen graag willen blijven wonen in hun oude omgeving, ook starters. In de kernen moet gebouwd worden, maar ook in de steden en buitenstedelijk. Niet alleen maar door nieuwbouw, maar ook door gebruik maken van bestaande gebouwen. Dat geeft ook minder uitstoot dan nieuwbouw, want je hoeft geen schop in de grond te zetten. Dan los je het probleem misschien ook wel op."
JA21 wil ook de instroom van migranten beperken en pleit voor een Deens model, met opvang in de regio. "Op dit moment halen wij op jaarbasis veel te veel migranten uit het buitenland naar Nederland. Migranten die niet bij ons uit de omgeving komen. En die leggen een enorme druk op de woningbouw en de zorg. Kortom, dat kunnen wij in Nederland niet aan. Wij zijn niet tegen vluchtelingen, integendeel. De Oekraïners hebben we ruim opgevangen. Maar dat is heel wat anders dan migranten die met een gammel bootje ergens uit Afrika komen, dan naar Turkije of Irak gaan en dan in datzelfde gammele bootje naar Italië varen en daar halverwege schipbreuk lijden. Dat is onmenselijk."

Geen windturbine, maar kernenergie

Dat er in heel Twente nog geen enkele windturbines staat, komt volgens Kerkhof doordat de Tukkers tegen windmolens zijn. Net als hijzelf.
"Ik vind het helemaal niets. De huidige coalitie heeft bepaald dat zestig procent van de opgewekte energie van wind moet komen. Dat is grote onzin. Er zijn hele goede andere mogelijkheden waarmee je ook je doelstellingen kunt halen, zoals kernenergie."
De N35 gaat dwars door Mariënheem, dat is toch onbestaanbaar. Levensgevaarlijk!
Fred Kerkhof over waarom hij meer geld wil uittrekken voor N-wegen
Ja21 wil daarnaast investeren in de Overijsselse N-wegen. Als voorbeeld noemt hij de N35. "Dat is de levensader tussen Twente en Zwolle. Dat is gewoon een karrespoor. Je gaat zelfs dwars door een dorp, Mariënheem. Dat is toch onbestaanbaar voor een Rijksweg. Levensgevaarlijk! En leefbaarheid voor omwonenden en doorstroming heb je in Mariënheem al helemaal niet. En voor kruispunt Bos bij Raalte geldt precies hetzelfde."
Ook de N50 moet snel op de schop. "De ene botsing en dodelijke aanrijding na de ander. Daar moeten we wat aan doen. Het zijn rijkswegen, maar het Rijk wil niet met voldoende geld komen. De provincie heeft al geprobeerd voor te financieren. Alleen het Rijk moet dan wel de prioriteit een keer aan de andere kant leggen dan de Randstad."
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.