Nieuws

ChristenUnie wil leefbaar en duurzaam platteland: "Het wordt steeds dringender snel aan de slag te gaan"

Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie © RTV Oost
Nieuwe woningen in de buurt van het openbaar vervoer, mest uitrijden op je eigen land en een overheid die lagere inkomens helpt met verduurzamen. Dat is waar de ChristenUnie in Overijssel de komende jaren aan wil werken. "Het laaghangende fruit in de energietransitie hebben we wel geplukt. Nu moeten we naar het hoger hangende fruit en daar is altijd moeilijker bij te komen."
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag Renate van der Velde van de ChristenUnie.
Renate van der Velde uit Kampen werkt in het dagelijks leven als jurist. Van 2006 tot 2014 was zij acht jaar gemeenteraadslid in Kampen. Sinds 2019 is ze Statenlid en lijsttrekker van de Statenfractie van de ChristenUnie in Overijssel.
Een vitaal en leefbaar platteland en behoud van de streekcultuur, dat is wat de ChristenUnie Overijssel wil. Bloemencorso's, lokale toneel- en zangverenigingen zijn daarbij van belang, maar vuurwerk mag afgeschaft worden en als het gaat om paasvuren, mag het van lijsttrekker Renate van der Velde wel een tandje minder.

Milieuschade

"Als je hebt over een vitaal platteland, dan heb je het over voorzieningen. Je ziet dat er steeds meer voorzieningen weg gaan. Dan moet je wel iets met dorpshuizen en andere ontmoetingspunten. Dat stimuleren we vanuit de provincie. De paasvuren hebben een groot samenbindend effect. Tegelijk zijn er bouwers die er een wedstrijd van maken om zo groot mogelijk te worden. Dat hoeft wat ons betreft niet. We weten ook dat paasvuren een bepaalde milieuschade met zich meebrengen. Groot, groter, grootst hoeft van ons niet, maar gezellige paasvuren die op dorpsniveau de saamhorigheid bevorderen, zijn uitstekend."
Het Verkiezingsverhoor met Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie
Huishoudens moeten in hun eigen behoefte kunnen voorzien, vindt Van der Velde. "Dat kan heel simpel, zoals met bijvoorbeeld zonnepanelen. Als je het maar kunt betalen. Daarom vinden we dat de overheid moet instaan voor de lagere inkomens. Het laaghangende fruit in de energietransitie hebben we nu wel geplukt. Nu moeten we naar het hoger hangende fruit en daar is altijd moeilijker bij te komen. Daar moet je juist als overheid je rol vervullen, bijvoorbeeld bij het isoleren van woningen."
Liever een windmolen dan voetbalvelden vol met zonnepanelen
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie over de energietransitie
Dat er nieuwe politieke partijen zijn die wat betreft duurzaamheidsdoelstellingen en ander beleid op de rem willen trappen, houdt ook Van der Velde bezig. "Ik hoop natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen zijn die stemmen op partijen die duurzaamheidsdoelstellingen juist omarmen en daar werk van willen maken. Ook als je kijkt naar beleid van landbouw, energietransitie en het subsidiëren van bedrijven die innovatief bezig zijn met duurzaamheidsdoelstellingen. Stel dat er partijen in het provinciehuis komen die dat willen terugdraaien, dan zou ik dat eeuwig zonde vinden."
Dat partijen als het CDA en de VVD in verkiezingstijd aangeven zich te willen verzetten tegen landelijk beleid, vindt Van der Velde 'heel bijzonder'. "We hebben net vorige maand het zogenaamde Programma Provinciaal Landelijk Gebied (PPLG) vastgesteld in de Staten. En daar staan al die klimaat-, water en stikstofdoelstellingen gewoon in. Dat is door die partijen zonder protest omarmt. Dus ik verwacht dat ze dat ook in de komende periode blijven doen, want ze hebben er zelf mee ingestemd."

Stikstof

"We praten er al vier jaar over. En landelijk is er weinig concreets op ons afgekomen. Dan denk ik: hoe langer we erover praten, hoe dichterbij 2030 komt en hoe verder die doelen voor 2030 uit zicht raken. Het wordt steeds dringender om snel aan de slag te gaan."
Het wordt steeds dringender om snel aan de slag te gaan.
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie, over de klimaatdoelstellingen
Terugdringen van de uitstoot en alles binnen eigen regio, is wat ChristenUnie wil. "Wij denken dat je met kringlooplandbouw, maar je kunt ook praten over biologische en natuurinclusieve landbouw, een verduurzamingsslag maakt. En dat zijn hele belangrijke vormen van landbouw. Daar hoort ook extensivering bij, dat weten we. Dat hoeft niet per se op het eigen bedrijf plaats te vinden. Maar een belangrijk kenmerk van kringlooplandbouw is het voer voor je dieren van eigen grond en de mest uitrijden op eigen grond. Maar dat mag van mij ook best bij de buurman."
Dat boeren belangrijk zijn voor de voedselvoorziening, staat volgens Van der Velde buiten kijf. "Mensen moeten eten. Maar of je in Nederland voedsel moet produceren voor Zuid-Amerika, dat is maar zeer de vraag. Dat vind ik geen doel op zich."
Het liefst zou je willen dat een boer een eerlijke prijs krijgt voor wat hij produceert, maar daar zijn we nog lang niet.
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie Overijssel
Wat de ChristenUnie betreft, gaan boeren ook geld verdienen met het beheren van natuur. "Dat kan samengaan, maar dan heb je het wel over geld uit de publieke middelen. Want een boom of een plant betaalt niks zelf. Als de boeren de ecosysteemdiensten willen leveren, zoals heggen aanleggen en iets voor weidevogels doen, wat wij maatschappelijk willen, dan is het ook eerlijk dat uit publieke middelen te betalen. Het liefst zou je willen dat een boer een eerlijke prijs krijgt voor wat hij produceert, maar daar zijn we nog lang niet."

Woningen bij het openbaar vervoer

Ook op het gebied van woningbouw valt er nog veel te winnen. De ChristenUnie wil grootschalige woningbouw het liefst zoveel mogelijk binnen de bestaande bebouwde kom. "Al die mensen die daar gaan wonen, gaan zich ook verplaatsen. En als je dat op een duurzame manier wil doen, dan is dat met het openbaar vervoer. En dan is het heel praktisch als mensen ook in de buurt van openbaar vervoer wonen."
Daarnaast wil de partij kleinschalige nieuwbouw in dorpen om de aanwas van het dorp een plek te geven. Nog een nieuw dorp uit de grond stampen, zoals Reeve, is volgens de lijsttrekker uit Kampen niet nodig. "Ik zal bekennen dat ik daar als raadslid in Kampen, tien jaar geleden, voor heb gestemd. Wij zagen daar op dat moment geen andere mogelijkheid dan een gebied naast een bestaande stad aanwijzen. Maar we weten dat er ook heel veel mogelijkheden zijn om binnenstedelijk te bouwen. Maar ik heb er zeker geen spijt van."
Mensen steeds meer woonruimte per persoon gekregen. Dat is prettig, maar soms ook een beetje onnodig.
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie Overijssel
De persoonlijke woonruimte wil Van der Velde eerlijker verdelen. "In vergelijking met vijftig jaar geleden, hebben mensen steeds meer woonruimte per persoon gekregen. Dat is prettig, maar soms ook een beetje onnodig. Er zijn heel veel mensen die in hun eentje in een grote gezinswoning wonen, want ze kunnen nergens anders heen. Dus we moeten ook naar de inhoud van die woningmarkt kijken. Voor wie bouw je en hoe groot moeten die woningen zijn? Eengezinswoningen, of kijken naar vraag. Want we zien dat er heel veel behoefte is aan woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens."
De ChristenUnie is al jaren een stabiele partij in de Provinciale Staten van Overijssel. Vier jaar geleden kreeg de partij 43.248 stemmen (8,2%), goed voor vier zetels. Sinds 2011 is de ChristenUnie een coalitiepartij. Bert Boerman was de afgelopen vier jaar gedeputeerde namens de partij. Renate van der Velde nam met Jan Westert, Sybren Stelpstra en Wouter Teeuw plaats in de Provinciale Staten.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.