Nieuws

Provinciebestuurder Bert Boerman stopt na twaalf jaar

Gedeputeerde Bert Boerman
Gedeputeerde Bert Boerman © Provincie Overijssel
Bert Boerman stopt na twaalf jaar als gedeputeerde van de provincie Overijssel. Hij is tot de conclusie gekomen dat de nieuwe periode die er na de verkiezingen komt, vraagt om nieuwe bestuurders. Boerman is daarmee de vierde gedeputeerde in Overijssel die stopt.
Boerman (ChristenUnie) zei eerder deze maand in een interview met RTV Oost nog dat hij door wilde, maar daar komt hij in De Stentor nu op terug.
"Twaalf jaar terug zaten we met enorme opgaven: de bankencrisis, Ruimte voor de Rivier, de energietransitie. Dat gevoel heb ik nu weer", vertelt hij tegen de krant. "Denk aan wat er moet gebeuren in het landelijk gebied. Het kost tijd om zo’n opgave van een goed antwoord te voorzien. Dat het anders moet, weten we. Maar hoe? Zo’n nieuwe periode vraagt om nieuwe bestuurders. Die voor een langere periode aan die opgaven kunnen werken."

Grote dossiers

Boerman (57) was twaalf jaar lang gedeputeerde in Overijssel en kreeg de afgelopen jaren grote dossiers voor zijn kiezen. Zo fraudeerde Keolis met de aanbesteding voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht en raakten honderden huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik verzakt.
"Het raakt je", zegt Boerman over de problemen rond het kanaal. "Als je ziet dat mensen in een situatie zitten waar echt niemand om gevraagd heeft. Zoeken naar een oplossing geeft voldoening. Maar ook zorg. Is dat wat we bieden voldoende om die mensen het veilige gevoel terug te geven? Daar zijn we tot op de dag van vandaag mee bezig."

Naam op trein

Een tip voor zijn opvolger heeft Boerman ook: laat nooit een trein naar je vernoemen. Vier jaar geleden kreeg hij van Keolis een treinstel met zijn naam erop en dat bleef hem achtervolgen.
"Toen Keolis hiermee kwam, voelde ik er weinig voor", zegt Boerman erover in De Stentor. "Bij de onthulling was ik oprecht verrast. Ik had er niet meer op gerekend. Toen Keolis de aanbesteding voor de concessie IJssel-Vecht won, was er nog niet veel aan de hand. Later bleek dat er gesjoemeld was. Dus moesten we die concessie intrekken en kon het niet anders dan dat mijn naam van die trein afging."

Vierde op rij

Boerman is niet de eerste gedeputeerde die na de verkiezingen van volgende maand stopt. Zo hebben ook Eddy van Hijum, Monique van Haaf en Roy de Witte aangekondigd niet terug te keren als provinciebestuurder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.