Nieuws

Zakwan wil zijn zusje met down uit Turkije naar Zwolle halen: "Ze moet bij mij blijven"

Zakwan uit Zwolle met zijn zusje Zulfa die gewond raakte bij de aardbeving in Turkije.
Zakwan uit Zwolle met zijn zusje Zulfa die gewond raakte bij de aardbeving in Turkije. © Eigen foto
Het gaat best goed met hem, maar als Zakwan Alhalabi uit Zwolle praat over wat hij de afgelopen weken heeft meegemaakt, wordt hij overmand door emoties. Door zijn tranen vertelt hij hoe hij probeert zijn 18-jarige zusje Zulfa vanuit Turkije naar Nederland mee te nemen. Zulfa heeft het syndroom van Down en overleefde de aardbevingen in Turkije. Hun moeder en twee broers kwamen om. Intussen loopt Zakwan zich stuk op een bureaucratische muur; hij krijgt maar geen toestemming om met Zulfa te vertrekken.
Het aanvragen van een visum voor Zulfa is ingewikkeld. Zakwan wil het graag regelen, maar dan moet ze na negentig dagen terug naar Turkije. Maar er is geen huis meer, geen familie om op terug te vallen. Als Zakwan niet kan aantonen waarom zijn zusje terugkeert naar huis, wordt het visum niet afgegeven. De aanvraag van een verblijfsvergunning voor Nederland neemt maanden in beslag. Dat is hoe dan ook geen optie.

Syrische ambassade

"Toen ze nog in het ziekenhuis lag, kon ik daar niet eens bewijzen dat ze mijn zusje is", vertelt de 38-jarige Zakwan. Ook de politie geloofde hem niet. Papieren had hij immers niet.
Zulfa woont in Turkije, maar komt uit Syrië. De Syrische ambassade bood hulp. "Ik heb nu haar geboorteakte en een soort familieakte waardoor ik nu wel kan bewijzen dat ze mijn zusje is", zegt Zakwan.
Zulfa Alahalabi werd na de aardbeving op straat gevonden in haar woonplaats in Hatay, waar ze met haar moeder en twee broers in een appartementencomplex woonde. Dat gebouw stortte in. Waar haar moeder en broers de ramp niet overleefden, kwam Zulfa op straat terecht. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis in Adana, waar ze werd gevonden door haar broer. Zakwan was niet in Turkije op het moment van de ramp. Hij woont sinds 2015 in Nederland.
Dit weekend was de Zwollenaar de wanhoop nog nabij toen hij aan RTL Nieuws uitlegde dat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd. Intussen zijn de perspectieven wat beter. Zondag, direct nadat Zulfa uit het ziekenhuis van Adana werd ontslagen, is ze met haar grote broer in een bus naar Ankara gereden. Zakwan had al meerdere keren met de Nederlandse ambassade gemaild in een poging een visum te regelen. "Afgelopen weekend kreeg ik een telefoontje dat ik maandag kon komen."

Documenten

Hoewel hij nog steeds niet weet wanneer Zulfa en hij naar Nederland kunnen, is Zakwan een stuk positiever. "De mensen in de Nederlandse ambassade zijn mijn vrienden." Hij heeft goede hoop dat Zulfa toestemming krijgt om naar Nederland te reizen. Zakwan heeft alle documenten afgegeven. "Voor de reisdocumenten moet ik heel veel doen, maar ik begrijp dat de ambassade met allemaal regels te maken heeft."
Over de toekomst van Zulfa is haar broer zonneklaar: "Ze moet bij mij blijven." Eerder was zijn moeder de begeleider van Zulfa. Vanaf nu wil Zakwan die taak op zich nemen.

Eigen bedrijf

Zakwan verwacht dat hij binnen afzienbare tijd naar Nederland kan. Hoe lang dat duurt, weet hij nog niet. Dat is afhankelijk van de Nederlands ambassade. Tot die tijd blijft Zakwan in Turkije. "Mijn zusje heeft niemand meer." Hoe het met hem zelf gaat? Goed, antwoordt hij. De Zwollenaar heeft een eigen bedrijf als webdesigner. Dat staat nu stil. "Gelukkig begrijpen mijn klanten mij. Ik heb nu geen inkomen meer dus alles moet snel."
Zakwan is vooral bezig voor zijn zus. Maar wat als het hem zelf te veel wordt? "Als ik alleen ben, kan ik huilen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.