Nieuws

Bizarre wending in onderzoek naar omgebrachte Enschedeër Jihad Jafo

Jihad Jafo tijdens het verjaardagspartijtje van zijn kind, nietsvermoedend over het lot dat hem die dag boven het hoofd hangt,
Jihad Jafo tijdens het verjaardagspartijtje van zijn kind, nietsvermoedend over het lot dat hem die dag boven het hoofd hangt, © Politie Oost-Nederland
Dacht het rechercheteam dat de gewelddadige dood van de Enschedeër Jihad Jafo (32) onderzoekt aanvankelijk aan een afrekening in het criminele mileu, het motief lijkt toch heel anders. Hoofdverdachte Hamid S. (46) blijkt namelijk dusdanig geobsedeerd door de partner van Jihad dat hij het slachtoffer 50.000 euro voor haar heeft geboden. Jihad zou een deel van dat geld hebben geïncasseerd, waarna hij liet weten dat hij toch bij haar zou blijven. Waarop de twee liefdesrivalen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.
Waar het rechercheteam met de codenaam Vlinder bij de gewelddadige dood van Jihad aanvankelijk nog rekening hield met een ruzie in het drugscircuit, wordt nu uitgegaan van een crime passionel. Dat blijkt uit een reconstructie door RTV Oost.
Jan Colijn over de bizarre details in de zaak
Jafo's levenloze lichaam werd in mei vorig jaar - een half jaar nadat hij spoorloos was verdwenen en maandenlang werd vermist - teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik ter hoogte van Bruchterveld.

Kogel door hoofd

Dat de recherche eerst dacht aan een criminele afrekening is niet zo vreemd, vooral gezien de manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en vervolgens is gedumpt.
Want de dood van de 32-jarige Enschedeër Jihad Jafo lijkt een kille liquidatie, zoals RTV Oost eerder vandaag meldde.
Het slachtoffer is met twee kogels van het leven beroofd. Eén kogel ging dwars door het hoofd en is de doodsoorzaak, zo valt op te maken uit het sectierapport. De andere kogel raakte hem in de borst.
Nadat Hamids halal-supermarkt in Hoogeveen en zijn woning in Den Ham werd doorzocht, stuitte het rechercheteam op meerdere verdachte zaken. Zo bleek het lijk van Jihad verzwaard met het statief van een brandslang uit Hamids winkeltje en was het stoffelijk overschot gewikkeld in een zeldzaam type deken dat ook in Hamids huis werd aangetroffen.
Tot slot werd Hamids DNA op de crimescene teruggevonden. In een van de knopen van de deken werd namelijk een haar van Hamid ontdekt.
Politieonderzoek nadat het gedumpte lichaam van Jihad Jafo in het kanaal Almelo-De Haandrik is teruggevonden.
Politieonderzoek nadat het gedumpte lichaam van Jihad Jafo in het kanaal Almelo-De Haandrik is teruggevonden. © GS Media

Drugsachtergrond

Op zoek naar het motief ging het rechercheteam Vlinder in eerste instantie dan ook uit van het scenario van een afrekening in het criminele circuit. Niet alleen vanwege de brute wijze waarop Jihad was omgebracht, maar ook omdat zowel het slachtoffer als de verdachte beiden ooit vanwege drugsdelicten met justitie in aanraking waren gekomen.
Tot grote verrassing van de rechercheurs speelde er behalve hun gezamenlijke drugsachtergrond echter nog iets heel anders tussen Hamid en Jihad: een grote liefde voor dezelfde vrouw.

Relatie

Nadat Jihad in februari 2017 scheidde van zijn echtgenote had Hamid een relatie met haar gekregen.
Toen Jihad in datzelfde jaar in Frankfurt werd gepakt als drugskoerier was het deze Hamid die zich over Jihads partner en kinderen ontfermde. Dat was na de echtscheiding. Er was dus geen sprake van overspel, aldus betrokkenen.
Het liep vervolgens allemaal anders dan Hamid voor ogen had.

Geobsedeerd door vrouw

Nadat Jihad werd ontslagen uit de Duitse bajes en terugkwam in Nederland, koos zijn ex namelijk in de zomer van 2019 uiteindelijk toch weer voor hem.
Tot ontsteltenis van Hamid. Sterker, die was helemaal geobsedeerd geraakt door de vrouw, zo vertellen meerdere getuigen onafhankelijk van elkaar tegenover de recherche.
Die obsessie wordt op een bepaald moment zo groot dat hij in het voorjaar van 2021 Jihad 50.000 euro biedt als deze uit het leven van de zo felbegeerde vrouw zou verdwijnen. Hamid zou dan verder met haar kunnen.
Hamid betaalt hem in april 2021 20.000 euro. Jihad neemt het geld aan, maar blijft vervolgens bij de vrouw. Tot grote verontwaardiging van Hamid.
Jihad verdacht zijn liefdesrivaal ervan dat hij de politie destijds had getipt over de drugssmokkel en zag het geld als genoegdoening voor zijn verblijf in de Duitse cel.
De 20 mille terugeisen had voor Hamid weinig zin, want het was intussen al uitgegeven. Sterker, Jihad verkeerde in financiële problemen.

'Wit poeder'

Jihad wist van de relatie die Hamid ooit met zijn vriendin had gehad.
Ondanks dat ze elkaars rivalen in de liefde waren, gingen Hamid en Jihad toch geregeld met elkaar om. Enkele dagen voor zijn verdwijning had Jihad aan Hamid tijdens een etentje nog gevraagd om hem 1.200 euro te lenen. Daarop werd beraamd dat Jihad tegen betaling "wit poeder naar Berlijn" zou brengen.
Nadat Jihad het verjaardagspartijtje van een van zijn kinderen had gevierd, pikte Hamid hem van huis op voor het klusje in Berlijn. Waarop Jihad van de aardbodem verdween en maandenlang spoorloos was. Tot toevallige voorbijgangers een half jaar later een groot pakket in het kanaal zagen drijven en via 112 alarm sloegen. Het bleek het gedumpte stoffelijk overschot van Jihad.

Ontkent alles

Zoals eerder vandaag gemeld ontkent Hamid ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Niet met de gewelddadige dood van Jihad en ook niet met het doen verdwijnen van diens lichaam.
Zijn advocaten, de Enschedese strafpleiters Umut Ural en Suleyman Yaprak, willen vooralsnog niet reageren op de bevindingen van het rechercheteam Vlinder.
Umut Ural, die optreedt als woordvoerder van het advocatenduo, meldt dat hij eventueel pas commentaar wil geven als hij het dossier compleet heeft, zo laat hij vanuit het buitenland weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.