Nieuws

Onderzoek bij MRT Metaal in Enschede gelinkt aan grote drugscrimineel Piet Costa

Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger.
Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger. © ANP
Eén van de bestuurders van MRT Metaal aan de Binnenhaven in Enschede zit vast voor witwassen en wapenbezit. Na speurwerk van RTV Oost blijkt zijn zaak verwant aan een groot onderzoek naar het witwassen van geld van één van 's lands grootste drugscriminelen, Piet Costa.
De bestuurder van MRT blijkt te zijn opgepakt op de dag dat het Exclu-onderzoek 'klapte'. Op die dag werden tal van veronderstelde criminelen opgepakt in Nederland, Duitsland en België, die berichten zouden hebben gestuurd met de versleutelde chatdienst Exclu. De opsporingsdiensten hebben die chats op vernuftige wijze leesbaar weten te maken.
Dat de aanhouding niet eerder wereldkundig is gemaakt, lijkt vooral een strategische zet van justitie. De politie bevestigde eerder al wel dat een persoon bij MRT was aangehouden, maar dat was een ander dan de 42-jarige bestuurder van het metaalbedrijf.
Politieonderzoek bij metaalbedrijf MRT in Enschede
Politieonderzoek bij metaalbedrijf MRT in Enschede © News United

Piet Costa

Volgens het Openbaar Ministerie liep er al langer onderzoek naar bestuurder Zacharias I. van MRT. Zo zag het opsporingsapparaat dat er tal van connecties waren met het bedrijf International Metal Trading uit Rotterdam. Via dat bedrijf van selfmade miljonair Mike de W. zouden vele honderden miljoenen zijn witgewassen. Geld, deels afkomstig van Piet Costa.
Die drugscrimineel is de afgelopen jaren vooral bekend geworden omdat hij een martelcontainer had laten bouwen. Costa werd uiteindelijk aangehouden in een appartement dat op naam stond van metaalhandelaar De W.
Alle puzzelstukjes vielen in elkaar
Bron rond onderzoek
Ook in de Twentse onderwereld was de connectie tussen het metaalbedrijf van De W. en dat van Zacharias niet onopgemerkt gebleven. Zo zouden Mike de W. en de Twentse Zacharias geregeld hebben afgesproken.
De broer van De W. en een medeverdachte zijn voortvluchtig. Ze verblijven mogelijk in Dubai. Tevens het land waar de honderden witgewassen miljoenen euro's naartoe zijn gesluisd.

Exclu

Het langlopende onderzoek naar Zacharias en twee Rotterdamse medeverdachten kwam eerder deze maand tot een hoogtepunt, nadat de recherche chats had meegelezen die door hem zouden zijn verstuurd via Exclu. "Alle puzzelstukjes vielen in elkaar", stelt een bron rondom het onderzoek. Na een grootschalige inval door de politie, werd onder meer een brandkast meegenomen.
Bij MRT in Enschede werd onder meer een kluis in beslag genomen
Bij MRT in Enschede werd onder meer een kluis in beslag genomen © News United
De rechtbank in Rotterdam heeft afgelopen week besloten dat Enschedeër Zacharias de komende maanden achter de tralies blijft. Zijn advocate Mayke Goris wil geen enkele reactie geven op het onderzoek van RTV Oost.
Zacharias is niet de enige regionale Exclu-verdachte. Zo werden bij een andere Enschedeër twee goedgevulde kluizen en 7 kilo coke gevonden. Enkele andere verdachten uit de regio lijken betrokken te zijn bij een overval in de hennepscene.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.