Nieuws
'Niet terug naar landbouw uit tijd Ot en Sien, wel boer en natuur meer in balans'

Het stikstofdossier bezorgt niet alleen boeren in Overijssel kopzorgen, ook gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw en Natuur beseft hoe beleid ingrijpt op menig boerenerf. Hij is ervan overtuigd dat er oplossingen te vinden zijn als iedereen met elkaar blijft praten.
"Al eeuwenlang werken boeren met de natuur samen", zegt Ten Bolscher. "Maar de afgelopen vijftig jaar hebben wij als maatschappij veel gevraagd van onze boeren, dat had effect op de manier van hun bedrijfsvoering en daarmee invloed op onze omgeving. We profiteren wel allemaal van goed voedsel voor een hele lage prijs. Terug naar de tijd van Ot en Sien kan en hoeft niet, maar de balans tussen natuur en voedselproductie zie ik graag hersteld."
Grote opgave
Gert Harm ten Bolscher (SGP) is dagelijks bezig met het stikstofdossier. Vlak na de vorige Provinciale Statenverkiezingen kwam de uitspraak van de Raad van State die de PAS-melder regeling van tafel veegde. Nederland kwam op slot te zitten, de focus ligt sindsdien op verbetering van onze kwetsbare natuur en het fors verminderen van stikstof uitstoot door onder meer de landbouw.
"Ik heb zeker in de afgelopen jaren wel eens gedacht 'wat een opgave, wat een dossier'. Maar ik werk nog steeds elke dag vol overtuiging om met alle partijen te komen tot een robuuste natuur, verbeterde biodiversiteit en een sociaal en economisch sterk platteland. Daarin blijft de noodzaak van voedselproductie door boeren overeind staan."
Boeren Lattrop blikken terug met gedeputeerde Ten Bolscher
Bergvennen
Natuurherstel is noodzakelijk en daar zijn afspraken over gemaakt. Ten Bolscher loopt langs het gebied de Bergvennen in Lattrop Brecklenkamp en legt uit waarom de natuur hier vernat moet worden.
"Dit is waar je het voor doet, onze natuur, tegelijkertijd zie ik en voel ik de pijn die keuzes veroorzaken bij boeren. En na een gesprek met bezorgde gezinnen slaap ik soms ook slecht. Tegelijkertijd probeer je uit te leggen waarom het nodig is en waarom keuzes zijn gemaakt. Nee het is niet altijd gemakkelijk."
Geen vertrouwen
Het proces rondom Natura 2000-gebied de Bergvennen wordt door de boeren ervaren als teleurstellend, het ging gepaard met emoties. Na jarenlang meepraten voelen de boeren zich afgewezen, hun voorstellen om met name grond te behouden voor agrarisch gebruik en de toekomst van blijvende boeren zeker te stellen zijn van tafel.
Melkveehouders Jeroen Groeneveld en Henry Fox hebben daarom het vertrouwen in de politiek verloren. "Lof voor de inzet van de provincie, maar het vertrouwen is wel gedaald tot onder het vriespunt. Als boer moet je constant leveren, maar er valt niks onze kant op. Er komt naast stikstof nog veel meer op ons bordje: de waterkwaliteit, klimaatdoelen, verlies van derogatie en nu de term piekbelasters. Vallen wij daar onder? Wat betekent het voor de toekomst van onze bedrijven? Om de doelen te behalen willen wij zeker meebewegen, maar het moet wel kunnen."
Aan de keukentafel blikken de gedeputeerde en de twee boeren terug op de afgelopen tijd. Begrip voor elkaar is er, maar een oplossing die iedereen volledig tevreden stelt lijkt niet gevonden.
Met de bestuurders van Overijssel blikken we terug op de afgelopen vier jaar. De gehele reportage met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher is vanavond om 17.10 uur te zien op TV Oost.