Nieuws
Aandacht, praten en meditatie moet de steeds meer toenemende stress bij jongeren verhelpen
Het is slecht gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. Ze geven zichzelf een schamele 5,9 op dat vlak. Jongeren van nu hebben meer stress en mentale problemen dan een paar jaar geleden. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?
Het kiezen van de juiste opleiding, een hoge werkdruk en steeds meer financiële onafhankelijkheid: jongeren ervaren veel stress. Dat blijkt ook uit onderzoek (HBSC, 2022). Een trendanalyse van Jongerenorganisatie TeamAlert bevestigt dat beeld. In de trendanalyse is onder andere onderzocht in hoeverre jongeren zichzelf gezond vinden op mentaal en lichamelijk gebied.
Vooral door school, studie of werk ervaren jongeren veel stress, liefst 69 procent, en voelen ze zich mentaal minder goed. Dat uit zich in vermoeidheid, irritatie, boosheid en concentratieproblemen.
Korte lontjes
Ook bij Hogeschool Saxion merken ze dat studenten gebukt gaan onder stress. Studiecoach Sandra Huiskes vertelt: "Corona is daar zeker debet aan. Jongeren hebben moeite aansluiting bij school te vinden, zijn het contact met school én met zichzelf kwijtgeraakt. Ze komen vaker te laat en de lontjes zijn kort, merken we als docenten."
"Daar moeten wij iets aan doen en dat doen we ook. Met extra aandacht, actief vragen hoe het met hen gaat en door speciale programma's aan te bieden, zoals KANS en Eindsprint. Daarmee stimuleren we ze met zichzelf aan de slag te gaan, om zo ook de studie weer vlot te trekken."
Depressie
Studenten Bram Blauw en Sergio Kroeze herkennen het beeld dat ook het onderzoek laat zien. Ook zij ervaren stress, door corona, door druk vanuit de maatschappij om te presteren of door de studieschuld die ze opbouwen. Sergio kwam er zelfs door in een depressie. Maar door deel te nemen aan het programma Eindsprint van Saxion, lukte het hem weer grip op zijn leven en studie te krijgen.
Met extra aandacht, actief vragen hoe het met hen gaat en door speciale programma's aan te bieden.
Zenmeditatie
Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om de rust op te zoeken met behulp van meditatie. Cecille Plomp is zenleraar en weet waarom zenmeditatie kan helpen bij stress. "Het leert je zijn in het nu; je leert omgaan met de vele prikkels die we dagelijks ervaren. Met welke prikkels doe je iets en welke leg je naast je neer? Je bent zelf aan het stuur, jij bepaalt. En dat geeft rust en brengt je in balans."

't Komt goed
De jeugdige kunstenaar en muzikant Dani Zwiers, ook wel Danidosss genoemd, bracht in november vorig jaar zijn debuutalbum uit, met de opbeurende titel t Komt goed. Zwiers (15) maakt muziek, kleding, theater, poëzie en video’s. "Ik heb dit album gemaakt omdat ik merkte dat steeds meer jongeren kampen met mentale problemen en hier niet open over durven te spreken."
Het album bevat twaalf nummers en zit vol met indie, pop, hiphop, r&b en zelfs metal. Het album is veelal geschreven in zijn slaapkamer en kleine studio in Kampen. Op dit moment is Dani druk bezig met nieuwe muziek en kunst maken. "De volgende stap wordt deze muziek naar liveshows vertalen, ik hoop dat dat lukt. Hopelijk maakt dit album het makkelijker voor jongeren - en volwassenen - om over mentale gezondheid te praten, want praten helpt."
Jongeren ervaren steeds vaker en meer stress