Nieuws

Fraude met diploma's in zorgsector verdubbeld

Zorgcowboys verdienen tienduizende euro's, cliënten zijn de dupe
Zorgcowboys verdienen tienduizende euro's, cliënten zijn de dupe © RTV Oost
Het aantal meldingen over fraude in de zorgsector met vervalste diploma's en Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept werkgevers extra alert te zijn. Met name de regio Twente kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws met misstanden rond dubieuze zorgbureautjes.
De gezondheidsinspectie kreeg het afgelopen jaar 95 meldingen binnen van zorgverleners met een vals diploma of vals certificaat. Daarnaast kwamen er 11 meldingen over vervalste Verklaringen Omtrent Gedrag. Volgens de inspectie is dat ruim een verdubbeling ten opzichte van eerdere jaren.

Oproep

De inspectie roept werkgevers in de zorg en de jeugdhulp dan ook op om diploma's en VOG's van sollicitanten en werknemers extra goed te controleren. Met daarbij het dringende advies om falsificaties te melden aan het Openbaar Ministerie en de inspectie.
"Want als zorgverleners werken met valse papieren is de veiligheid van patiënten en cliënten in gevaar", aldus de inspectie in een toelichting.

Werving via uitzendbureaus

De inspectie heeft inmiddels in een brief werkgevers in de zorg en jeugdhulp gewezen op hun verantwoordelijkheid. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om hun personeel te screenen of ze wel over de vereiste papieren beschikken.
Door de krapte op de arbeidsmarkt werven veel werkgevers hun personeel via bemiddelingsbureaus of uitzendbureaus. Daarbij worden vaak afspraken gemaakt over controle van de documenten, maar de inspectie benadrukt dat de werkgevers zelf verantwoordelijk blijven voor die screening. "Daarbij hoort ook de controle op valse papieren", aldus de inspectie.

Twente als proeftuin

Ook bij eerdere misstanden rond zorgbureaus in Overijssel bleek dat er personeel werd ingezet dat helemaal niet was opgeleid om cliënten te begeleiden. Daarbij werd er meermaals gesjoemeld met diploma's en andere documenten.
De regio Twente geldt inmiddels als landelijke proeftuin bij de hardere bestrijding van de zogenoemde zorgcowboys: malafide ondernemers die aan de haal gaan met zorggeld dat eigenlijk is bestemd voor kwetsbare cliënten.

Zorgonderzoek RTV Oost

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het dossier-Zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.