Nieuws

Dit voorstel moet ervoor zorgen dat ons coulisselandschap nooit verdwijnt

Het coulisselandschap dreigt langzaam te verdwijnen, denkt GroenLinks
Het coulisselandschap dreigt langzaam te verdwijnen, denkt GroenLinks © ANP / Hendrik van Kampen
Het coulisselandschap in Overijssel moet een beschermde status krijgen. Dat vindt GroenLinks Overijssel. De partij dient morgen een voorstel in waarin het de provincie vraagt om te onderzoeken of dit geregeld kan worden. Het uiteindelijke doel: een Unesco-status.
"We vinden het coulisselandschap allemaal mooi en belangrijk, maar nergens is vastgelegd dat het ook beschermd moet worden", zegt GroenLinks-Statenlid Vincent Wever. "Je kunt het zien als een oud huis. We kunnen het allemaal een mooi huis vinden, maar zonder monumentenstatus kan iedereen er met de sloophamer doorheen."
Het coulisselandschap is kenmerkend voor Overijssel. Het is te herkennen aan kleine lapjes grond met daaromheen rijen bomen en houtwallen, afscheidingen die bestaan uit een mix van struiken en bomen. Het is een landschap dat al honderden jaren bestaat.
Die status is volgens Wever nodig omdat het landschap langzaam verdwijnt, onder meer doordat houtwallen geen functie meer hebben. "Die waren er vroeger als erfafscheiding, maar daar hebben we al lang prikkeldraad voor."

Ecologisch drama

"Dat houtwallen verdwijnen is ecologisch een drama omdat ze goed zijn voor allerlei planten en dieren. Bovendien zijn ze kenmerkend voor Twente en Salland, dus ook cultuurhistorisch zijn ze belangrijk."
GroenLinks dient morgen samen met de PvdA en de ChristenUnie de motie in. Het idee is dat de provincie samen met Landschap Overijssel een gebied zoekt dat de beschermde status krijgt. Daarnaast moet de provincie in kaart brengen welke kansen en risico’s zo'n status met zich meebrengt.

Extra regels

Met een monumentenstatus komen ook extra regels en voorschriften: iets waar veel boeren doorgaans niet op zitten te wachten. Wever maakt zich daar niet zo'n zorgen om. Hij wijst naar de Koloniën van Weldadigheid, die in 2021 zijn toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. "Daar wordt ook gewoon geboerd, omdat het deels een agrarische bestemming heeft."
Volgens het Statenlid brengt het zelfs allerlei kansen met zich mee voor agrariërs. "Doordat je een mooi landschap hebt, kun je ook agrotoerisme stimuleren. Dat is goed voor bijvoorbeeld minicampings en kleinschalige horeca."
Áls het coulisselandschap een monumentenstatus krijgt, kan het Rijk het aandragen bij Unesco Werelderfgoed. Maar zo ver is het nog lang niet, weet Wever. "Dat is een zaak van de lange adem; waarschijnlijk duurt zo’n proces zeker tien jaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.