Nieuws

Heineken verbannen uit bios Steenwijk om investeringen in Rusland: 'Dit kan echt niet'

Heineken verbannen uit bioscopen in Steenwijk en Meppel.
Heineken verbannen uit bioscopen in Steenwijk en Meppel. © ANP
De Luxor-bioscopen in Steenwijk en Meppel stoppen per direct met het schenken van Heineken. Ondanks de toezegging dat de bierbrouwer zich terug zou trekken uit Rusland, lanceerde het er 61 nieuwe producten. "Beschamend", zegt bioscoopdirecteur Albert Jan Vos.
Onderzoeksplatform Follow the Money onthulde gisteren dat Heineken in Rusland 'aan een grootschalig verkoopoffensief begon', terwijl Russische bommen steden in Oekraïne in puin legden. Vorig jaar werden er 61 nieuwe producten gelanceerd, goed voor 720.000 hectoliter aan extra verkopen.
Hoe veel geld de bierbrouwer in Rusland heeft geïnvesteerd sinds het uitbreken van de oorlog. wil het volgens Follow the Money niet zeggen. Voor Luxor-directeur Vos is het echter duidelijk: "Heineken maakt hier echt misbruik van."

'Dit kan echt niet'

Ook Arjen Lubach besteedde aandacht in zijn avondshow aan de activiteiten van Heineken in Rusland. Vos en zijn vriendin bekeken de uitzending met verbazing. "Ik zei: 'We stoppen met de verkoop van Heineken'. Dit kan echt niet."
De bioscoopdirecteur zegt flink boos te zijn. "Heineken presenteerde vorige week met veel bombarie een miljardenwinst. En dat over de rug van anderen. Ik vind het beschamend, ik ben echt kwaad."

Gerstenat van ander merk

Contact met de bierbrouwer heeft Vos niet gehad. "Ik heb een interne mail gestuurd naar het personeel en gemeld dat per direct alles weg moet." Vanaf vandaag zijn in de bioscopen dus ook geen reclame-uitingen en glazen van Heineken meer te zien. "En de fusten die we nog hebben, sturen we terug."
Dat betekent niet dat de bierliefhebber vanaf nu droog staat in de Luxorbioscopen in Steenwijk en Meppel. De bioscoop schenkt ook gerstenat van een ander Nederlands biermerk.

Reactie Heineken

In een reactie aan de NOS stelt Heineken dat het 'onwaar en misleidend' is dat het haar belofte om uit Rusland te vertrekken heeft gebroken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.