Nieuws

Uitval van treinen op Kamperlijntje houdt nog zeker een maand aan: "Drama dit jaar"

De trein tussen Zwolle, Stadshagen en Kampen valt geregeld uit
De trein tussen Zwolle, Stadshagen en Kampen valt geregeld uit © RTV Oost
Wie de trein tussen Kampen en Zwolle wil nemen, stuit steeds vaker op een leeg perron. De trein valt regelmatig uit, dit jaar zelfs extreem vaak. Niet alleen vanwege stakingen, vooral door personeelstekort. Een probleem dat al maandenlang speelt, en dus is de vraag: wanneer is dit opgelost?
"De rituitval moet niet verder toenemen", stelde gedeputeerde Bert Boerman in oktober vorig jaar over de situatie op het Kamperlijntje, het traject van tien minuten tussen Zwolle en Kampen. Maar nu, vier maanden later, moet hij erkennen dat er alleen maar meer treinen uitvallen.

Tien op één dag

"Hoelang nemen we als provincie nog genoegen met het niet uitvoeren van de dienstregeling door Keolis?", vraagt GroenLinks-Statenlid Kees Slingerland zich vandaag dan ook af. "Gisteren was het weer raak: vijf treinen die uitvallen op het traject. En dus tien, want ze rijden heen en weer." Hij eist een betrouwbaar openbaar vervoer.
Over het algemeen rijdt op het Kamperlijntje 95 procent van de treinen volgens dienstregeling, reageert gedeputeerde Boerman. Maar, in 2023 gaat dat cijfer niet op. In februari is de punctualiteit volgens de voorlopige cijfers van ProRail slechts 67 procent. Daarbij spelen de stakingen in het regionale vervoer ook een rol, maar ook los daarvan gaat het niet goed. "In januari en februari is het drama", stelt Boerman, "meer dan in de periode daarvoor".

Oplossing

Hij sprak wederom met Keolis over de situatie, en volgens de vervoerder zal het probleem "medio maart, begin april" praktisch opgelost zijn volgens Boerman. "Dan moet een nieuwe ploeg medewerkers aanvangen. Dat zal absoluut leiden tot minder rituitval, is de boodschap van Keolis. Tot die tijd is het noodzakelijk dat vervangend vervoer kan worden aangeboden." Dat gebeurt tot nu toe lang niet altijd.
Het Kamperlijntje stond altijd bekend als één van de meest betrouwbare lijnen van het land, memoreert Boerman. "Afgezet tegen het landelijke beeld, zit de lijn nog behoorlijk aan de bovenkant. Maar desondanks moet Keolis punctueel en betrouwbaar rijden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.