Nieuws

Naast vader nu ook moeder verdacht van mishandeling baby in Ommen

Het politieonderzoek vorig jaar
Het politieonderzoek vorig jaar © ProNews
Voor het misbruiken en mishandelen van een paar maanden oude baby uit Ommen in februari en mei vorig jaar wordt niet alleen de vader, maar ook de moeder aangeklaagd. Dat bleek vanmorgen bij een voorbereidende zitting in de rechtbank van Zwolle.
Eerder al werd de vader verantwoordelijk gehouden voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij het meisje. Hij zit daarvoor sinds mei vorig jaar vast.
Het eindproces in de zaak is op 12 mei, maar vanmorgen al bleek dat er meer aan de hand is. De moeder was vanaf het begin verdachte, maar zij werd na een paar dagen cel vrij gelaten. Dat zij nu toch voor de rechter moet komen, heeft te maken met de voorlopige bevindingen van een aantal medisch deskundigen.

Nalatigheid

Uit hun onderzoek blijkt dat de baby op ten minste drie verschillende momenten ernstig en levensgevaarlijk letsel moet hebben opgelopen. In ieder geval is dat gebeurd op 12 februari en 30 mei vorig jaar. Op beide dagen werd het meisje vanwege de verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Uit het medisch onderzoek blijkt dat er nóg een moment moet zijn geweest waarbij het kindje een ribbreuk heeft opgelopen.
Omdat niet duidelijk is dat dit letsel door de vader is veroorzaakt, en de moeder langere tijd alleen was met haar dochtertje, gaat het OM ervan uit dat ook zij het kindje iets aangedaan heeft. De officier van justitie verwijt haar ook 'dat ze heeft nagelaten om haar dochtertje de juiste zorg te geven die zij op dat moment nodig had’. Daarvan is in ieder geval sprake geweest bij het letsel waarvoor de baby op 12 februari 2022 het ziekenhuis werd binnengebracht.

Wie is verantwoordelijk?

"Uit het dossier blijkt dat zowel vader als moeder op 12 februari alleen is geweest met het meisje", meldt de officier van justitie. "Ik vind het nodig en noodzakelijk dat deze verdenking dus in zijn geheel wordt voorgelegd, zodat kan worden gekeken wie verantwoordelijk is voor het geconstateerde letsel.’’
Moeder T.H. was niet op de zitting aanwezig, vader R.S. wel. Hij herhaalde wat hij eerder heeft verkondigd: "Ik zeg al vanaf het begin dat ik geen seksuele handelingen heb verricht bij mijn dochtertje en daar blijf ik bij."

Aanvullend onderzoek

Om de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen is meer tijd nodig. Het Openbaar Ministerie wacht op een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming. Er moet nog een verklaring van een oom aan het dossier worden toegevoegd en er is aanvullend psychisch onderzoek van de vader nodig, omdat zijn persoonskenmerken onvoldoende omschreven zijn.
Daarnaast is er onduidelijkheid over een plastic zak met gedragen luiers in de garage van de woning. In die luiers is bloed aangetroffen en het OM heeft daarover nog vragen aan de vader van het kindje.
De rechter houdt de vader voor dat het voor het herstel van zijn dochter belangrijk is dat ze weet wat er gebeurd is. Dat zeggen ook de medisch deskundigen die het onderzoek hebben uitgevoerd. S. reageerde daarop met: "Die vraag heb ik zelf ook. Iedere dag sta ik op met die vraag en ik ga er ook weer mee naar bed. Hoe kan dit gebeurd zijn?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.