Nieuws

Vluchtelingenboot blijft bijna jaar langer in Deventer

De asielboot in Deventer
De asielboot in Deventer © RTV Oost
De vluchtelingenboot die aan de Pothoofdkade in Deventer ligt, blijft daar nog bijna een jaar lang liggen. De gemeente heeft besloten de crisisnoodopvang op het rivierschip tot half januari 2024 te verlengen.
De asielboot, die er sinds oktober vorig jaar ligt, zou eigenlijk half maart vertrekken. "Maar de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is onverminderd hoog", laat het college van burgemeester van wethouders van Deventer weten. "Daarom heeft het rijk alle veiligheidsregio’s dringend verzocht kortdurende noodopvang voor asielzoekers te verlengen. Er komen nog steeds veel vluchtelingen naar Nederland."
De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Die locatie zit overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) in het hele land naar tijdelijke locaties. “De landelijke opvang van asielzoekers staat nog steeds onder zware druk”, zegt burgemeester Ron König. “Wij blijven in Deventer zoeken naar mogelijkheden om deze ongewenste situatie te helpen oplossen.”

Goede sfeer

"De crisisnoodopvang aan het schip verloopt voorspoedig", zegt König. "De sfeer is er gemoedelijk. Er is nauwelijks overlast gemeld bij gemeente of politie. Ook is een netwerk van mensen en organisaties ontstaan rondom de mensen op de boot. Zij ondersteunen met dagbesteding en willen dat de mensen langer in Deventer kunnen blijven.”
De kosten van de opvang komen volledig voor rekening van het Rijk. Omwonenden zijn geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatieavond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.