Nieuws

PvdA wil eerlijk zijn, ook als dat pijn doet: "Wij zijn het sociale geweten van Overijssel"

Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel
Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel © RTV Oost
"Ik vind dat wij het sociale geweten zijn van Overijssel en van deze coalitie", zegt Annemieke Wissink, lijsttrekker van de PvdA in Overijssel. "Wij hebben ervoor gezorgd dat de sociale agenda flink is 'opgeplust', dat er geïnvesteerd wordt in laaggeletterdheid, meer geld is gegaan naar cultuur en dat arbeidsopleidingen voor iedereen beschikbaar zijn." Maar daarnaast wil de partij vooral eerlijk zijn, ook als dat pijn doet.
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag PvdA-lijsttrekker Annemieke Wissink.
Annemieke Wissink kwam ooit voor de liefde naar Overijssel en daar wil ze nooit meer weg. Met haar man en drie kinderen woont ze in Hengelo. Ze is afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit op het gebied van natuurbeheer en -beleid.
Als het aan de PvdA ligt, moet de stikstofuitstoot omlaag. "Dat betekent niet dat er minder boeren moeten zijn. Minder is denk ik wel noodzakelijk. Maar het eerste wat moet gebeuren, is dat we eerlijk zijn. Ook als dat pijn doet. Als je eerlijk bent en het eerlijke beeld hebt, dan kun je kijken wat er mogelijk is en welke alternatieven je kunt bedenken."
Het Verkiezingsverhoor met Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel
Volgens Wissink is het maar zeer de vraag of er veel boeren moeten vertrekken. "Ik denk dat dat best meevalt. Voor boeren die verder van Natura2000 wonen, zal er niet zo heel veel hoeven veranderen. En dat is een aanzienlijk gedeelte. Maar als je dichterbij een overbelast natuurgebied zit, dan zullen er aanpassingen noodzakelijk zijn. En dat zal niet altijd leuk zijn. Aan de andere kant: het biedt ook kansen. Daar willen we heel graag met die boer naar op zoek."
De aanpassing van de landbouw in Overijssel, heeft volgens Wissink geen invloed op de leefbaarheid van het platteland. "Het platteland is enorm vitaal in Overijssel. Ja, er zijn hele grote uitdagingen. Maar er zijn ook heel veel ondernemers en mensen die hier elke dag wonen, leven, mooie evenementen organiseren en voor elkaar zorgen. Dus zeker is het platteland vitaal. De uitdagingen die er nu liggen zijn ingewikkeld, maar dat gaat echt niet ons platteland onleefbaar maken."
De uitdagingen die er nu liggen zijn ingewikkeld, maar dat gaat echt niet ons platteland onleefbaar maken.
Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel
De PvdA wil dat de boeren van de provincie perspectief krijgen. En een toekomst voor de boeren ziet ze op allerlei manieren. "Je zult boeren hebben die kunnen verbreden met bijvoorbeeld een camping of zorgboerderij. Dat moet uiteraard wel passen. Je kunt ook proberen meer uit je product te halen, dat zie je bijvoorbeeld aan Weerribben Zuivel en Vechtdalrund. Dat soort richtingen willen we naar op zoek. Het is altijd zo geweest dat we willen concurreren en dat het groter en meer moet, daar lopen we nu tegen een muur aan."

3-30-300

De PvdA wil op het gebied van woningbouw dat de ruimte in steden en dorpen benut wordt. "Maar daar is onvoldoende plek voor alle huizen. We willen ook niet al het openbaar vervoer opofferen voor huizen. Dus wij kijken ook buiten bestaande kernen. Steden voor grootschalige bouw, dorpen voor eigen aanwas. Dat mag ten koste gaan van groen, maar we moeten wel uitkijken waar het niet past en hoe we die schade kunnen compenseren."
Wissink wil er wel voor waken dat niet alle parken in steden worden opgeofferd. Zo pleit de PvdA onder meer voor de 3-30-300 vuistregel. "Het is de bedoeling dat iedereen die uit zijn raam kijkt minimaal drie bomen kan zien. Als je van bovenaf naar de wijk kijkt, dat minimaal dertig procent groen is wat je ziet en binnen driehonderd meter bij een mooi park, bos of natuurgebied kunnen zijn."
Minder onderscheid tussen villa- en achterstandswijken
Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel
In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat ook dat de partij het onderscheid tussen villa- en achterstandswijken wil verminderen, omdat dat segregatie in de hand zou werken. "Mijn eigen wijk, de Berflo Es, was van oorsprong een wijk die zich niet kenmerkte door grote huizen en ook niet door heel voor economische voorspoed voor de mensen die er woonden. Je ziet dat het nu een gemengde wijk is geworden. Er is gesloopt en nieuwgebouwd. Daardoor heb je een gemengde wijk en een gemengde school. Ik vind dat zelf heel prettig wonen."

Windmolen met dwang

Als het aan Wissink ligt, worden gemeenten gehouden aan gemaakte afspraken. En in het uiterste geval kan dat met dwang. "We hebben met elkaar afspraken gemaakt over hoeveel duurzame energie we willen opwekken om niet afhankelijk te zijn van landen als Rusland. Je ziet dat heel veel gemeenten nu voortvarend bezig zijn plannen te maken. Maar dat gebeurt nog niet op alle plekken. Er staat nog geen enkele windmolen in Twente."
Over kernenergie wil Wissink geen beloften doen. "Wij gaan daar als provincie niet over. Er zijn landelijk plekken aangewezen die niet in onze provincies liggen en de kleinere generatoren zijn echt toekomstmuziek. Dus het is niet reëel dat er op korte termijn in Overijssel een kerncentrale komt. Ik ben ook geen voorstander van kernenergie zoals we dat nu kennen. Als de Romeinen kerncentrales zouden hebben gehad, hadden wij nog met het afval gezeten. Dat wil ik de toekomstige generaties niet aandoen. We staan niet negatief tegenover nieuwe technieken om dat afvalprobleem op te lossen, maar die technieken zijn er nog niet."

Gevechtsvliegtuigen boven Twente

Het verkiezingsprogramma van de PvdA beslaat vijftig pagina's 'omdat wij overal wel wat van vinden', zegt Wissink. Zo ook over vliegveld Twente, waar de PvdA best een militaire vliegbasis van wil maken. "De geopolitiek is de afgelopen tijd veranderd. Door de oorlog in Oekraïne is er meer focus gekomen op de verdediging van vrijheid zoals wij dat kennen. Als wij daar een bijdrage aan kunnen leveren, staan wij daar zeker voor open."
Dat de gevechtsvliegtuigen tot overlast kunnen leiden, snapt Wissink. "Ik woon zelf onder de aanvliegroute, dus ik zal er zelf ook last van hebben. Maar we moeten de verantwoordelijkheid nemen voor vrijheid en de bescherming van onze waarden."

Subsidie voor opvang vluchtelingen

Als het aan de PvdA ligt, neemt de provincie een grotere rol als het gaat om vluchtelingen. 'Het is een provinciale taak om vluchtelingen gastvrij op te vangen', vindt de partij.
"Je zag afgelopen jaar dat vluchtelingen van de ene naar de andere plek werden gebracht. Je zou afspraken kunnen maken voor het geval er weer onverwacht grote groepen vluchtelingen naar Nederland komen. Bijvoorbeeld dat cultuurhuizen meer subsidie krijgen, maar dat, als er iets gebeurt, ze worden geacht vluchtelingen op te vangen. Daar heeft de inwoner van Overijssel iets aan en dan hebben we ook de capaciteit als dat nodig is."
PvdA kreeg vier jaar geleden net geen 45.000 stemmen (8,5%). Dat was goed voor vier zetels. De partij nam zitting in de coalitie: Tijs de Bree was de afgelopen jaren gedeputeerde met de portefeuille energie, milieu en arbeidsmarkt. Annemieke Wissink nam samen met Hans Nooter, Sander Slots en Peter Hermans plaats in de Provinciale Staten.
Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.