Nieuws

Zorgdirectrice failliet Solace thuiszorg na veroordeling van betaling 1,2 miljoen in cassatie

De eigenaresse van thuiszorgorganisatie Solace moest 1,2 miljoen euro betalen, maar is in cassatie gegaan.
De eigenaresse van thuiszorgorganisatie Solace moest 1,2 miljoen euro betalen, maar is in cassatie gegaan. © RTV Oost
Nadat zorgdirectrice Trees Zwienenberg van het failliete thuiszorgbureau Solace ATC is veroordeeld tot betaling van 1,2 miljoen euro voor de schade in het bankroet, is de onderneemster vorige week in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Daarmee ligt er nog altijd geen definitief oordeel in de afwikkeling van het faillissement dat zich al sinds medio 2016 voortsleept.
Dat zorgonderneemster Zwienenberg in cassatie is gegaan blijkt uit het gisteren gepubliceerde openbaar faillissementsverslag van curator Jacques Daniëls. Solace had destijds een kantoor in Rijssen. Door het faillissement kwamen ruim tweehonderd thuishulpen op straat te staan. Solace ATC telde op dat moment ruim achthonderd cliënten, voornamelijk in de regio Twente.

Privé aansprakelijk

Nadat de curator Zwienenberg persoonlijk aansprakelijk had gesteld voor de schade in het faillissement wist de zakenvrouw dit in eerste instantie nog met succes bij de rechtbank aan te vechten.
In hoger beroep oordeelde het gerechtshof echter alsnog dat de zorgdirectrice wel degelijk privé aansprakelijk kan worden gehouden voor de financiële schade. Die was becijferd op circa 1,2 miljoen euro. Vooruitlopend daarop moest ze alvast binnen 14 dagen een voorschot van 7,5 ton betalen. Bovendien draaide ze op voor nog eens circa 20.000 euro aan bijkomende kosten.

Gesprekken over betaling

Het arrest van het gerechtshof was uitvoerbaar bij voorraad, wat inhoudt dat er alvast betaald diende te worden, los van een eventuele cassatie.
Curator Jacques Daniëls laat in een toelichting op zijn verslag weten dat de proceskosten intussen zijn voldaan. Over hoe het zit met de rest van de betalingen, zegt hij niet in te kunnen gaan: "Momenteel vinden tussen partijen gesprekken plaats. Daar kan ik geen mededelingen over doen."
Los van het ingestelde cassatie is de zorgdirectrice twee procedures begonnen bij het ministerie VWS en de gemeente Almelo. Nadat ze daar nul op rekest kreeg, is ze daar vorige week in beroep gegaan.

Claim pensioenfonds

Los van de procedure met de curator lag Zwienenberg ook nog juridisch in de clinch met het pensioenfonds PFZW, dat 9,1 ton aan achterstallige premies van haar had geëist. Nadat de rechtbank de vordering toewees, ging Zwienenberg in hoger beroep, maar ook het gerechtshof oordeelde in deze zaak dat ze de premies moest betalen.

Ander zorgbureau begonnen

Voordat Solace ATC in 2016 op de fles ging, was Zwienenberg al enkele jaren daarvoor begonnen met de nieuwe thuiszorgorganisatie BiOns. Daarover ontstond later beroering omdat de gemeente Almelo dusdanige twijfels over de zorgorganisatie had dat het contract werd opgezegd.
RTV Oost berichtte eerder al dat dit zorgbureau onder politiek vuur was komen te liggen. Volgens de Almelose PVV-fractie bleek uit de jaarcijfers dat het erop lijkt dat BiOns 'bankje speelt' door zorggeld als leningen aan collega-zorgorganisaties te verstrekken.

Dossier Zorgonderzoek

RTV Oost heeft in het verleden uitvoerig bericht over zorginstellingen. Deze verhalen zijn gebundeld in het dossier Zorgonderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.